Proiectilul tras de Coreea de Nord marți de pe coasta sa de est a fost o nouă rachetă hipersonică, a scris presa de stat a Phenianului miercuri, lansarea venind în contextul unei serii de teste cu noi arme făcute în ultima perioadă de izolatul stat asiatic, transmite Reuters.

Lansare de racheta in Coreea de NordFoto: STR / AFP / Profimedia

Coreea de Nord a tras racheta către apele de pe coasta sa de est, a spus armata sud-coreeană.

Testul vine la câteva zile după ce Phenianul a cerut SUA și Sudului să renunțe la ”standardele duble” în privința programelor de înarmare pentru a reporni discuțiile diplomatice.

Dezvoltarea noului sistem militar crește capacitatea de apărare a Coreei de Nord, a scris agenția de presă de stat KCNA, descriind racheta supersonică drept o ”armă strategică”.

Testul ar putea însemna că Nordul a intrat în cursa mondială a dotării cu rachete supersonice, cursă în care mai sunt SUA, Rusia și China.

Kim Jong Un nu a fost de față la lansare, potrivit KCNA, în condițiile în care liderul nord-coreean a fost de față de multe ori la astfel de evenimente din trecut.

”În prima lansare-test, oamenii de știință din apărarea națională au confirmat controlul navigației și stabilitatea rachetei”, a scris presa Phenianului.

Chang Young-keun, specialist în apărare la Universitatea Aerospațială Korea, a afirmat că testul cu vehiculul cu planare hipersonică (HGV) a fost probabil un eșec, ținând cont că zborul acestuia a atins doar 2,5 Mach.

”Tehnologia HGV a Nordului nu este comparabilă cu cea a Statelor Unite, Rusiei sau Chinei iar la acest moment pare să fie de rază scurtă, ce poate atinge Coreea de Sud sau Japonia”, a adăugat Chang.

Racheta hipersonică a Nordului este într-o fază incipientă de dezvoltare, dacă ținem cont de viteza ei și de alte date și va dura ”o perioadă considerabilă de timp” până când va putea fi gata de folosire în luptă, a declarat șeful statului major al Sudului.

Armele hipersonice sunt considerate următoarea generație de arme, acestea fiind menite să nu lase adversarilor timp de reacție sau posibilitatea de a se apăra cu sistemele de apărarea tradiționale.