Armata rusă a anunțat luni că a efectuat cu succes un nou test de lansare a rachetei de croazieră hipersonice Zircon, în contextul unei curse a marilor puteri pentru astfel de arme, pe care Moscova le consideră "invincibile", transmite AFP.

Racheta ruseasca hipersonica ZirconFoto: MoD Russia / East2West News / Profimedia Images

Anunțul vine după ce presa americană a relatat recent că China a testat în această vară o rachetă hipersonică care poate lansa și un proiectil, o tehnologie pe care nici SUA și nici Rusia nu o au în prezent.

Armata rusă a anunțat într-un comunicat că a tras o rachetă Zircon de pe fregata Amiral Gorșkov asupra unei ținte din apele Mării Albe, în Arctica.

Lansarea "a fost recunoscută ca fiind un succes", ținta aflată la peste 400 de km "fiind distrusă", se arată în comunicat.

O înregistrare video, difuzată de Ministerul Apărării, arată cum racheta a decolat într-o explozie de lumină urmată de o dâră de fum, în miez de noapte.

Prima lansare oficială a unui Zircon a avut loc în octombrie 2020, iar președintele Vladimir Putin a salutat-o ca pe un "mare eveniment".

De atunci au avut loc și alte teste, inclusiv de pe fregata Amiral Gorșkov și de pe un submarin în imersiune. Ultima tragere a avut loc la 18 noiembrie.

Pe fondul tensiunilor cu țările occidentale, în special cu Statele Unite, Rusia a anunțat în ultimii ani dezvoltarea de noi arme, printre care și Zircon, pe care Putin a descris-o ca fiind "invincibilă".

Cu o rază maximă de acțiune de aproximativ 1.000 de kilometri, aceasta este destinată echipării navelor de suprafață și a submarinelor din flota rusă.

Referințe: