Rusia a declarat joi că a efectuat cu succes un nou test cu o rachetă de croazieră hipersonică Zircon, o armă inovatoare pe care Moscova o consideră „invincibilă” și care îngrijorează Occidentul, potrivit AFP.

Racheta ruseasca hipersonica ZirconFoto: MoD Russia / East2West News / Profimedia Images

Într-un comunicat, armata rusă a declarat că a lansat racheta de pe fregata Amiral Gorchkov asupra unei ținte din apele Mării Albe din Arctica, adăugând că această țintă a fost distrusă printr-o „lovitură directă”.

Un videoclip, făcut public de Ministerul Apărării, arăta racheta decolând într-o explozie de lumină și urmată de o dâră de fum în miezul nopții.

Prima lansare oficială a unei rachete hipersonice Zircon datează din octombrie 2020, când președintele Vladimir Putin a salutat un „mare eveniment”.

De atunci au avut loc alte teste, în special de pe fregata Amiral Gorchkov și de la un submarin scufundat.

În contextul tensiunilor cu țările occidentale, în special cu Washingtonul, Rusia a multiplicat în ultimii ani anunțurile de dezvoltare a unor noi arme prezentate de Putin drept „invincibile”, precum Zircon.

Cu o rază de acțiune maximă de aproximativ 1.000 de kilometri, este destinată echipării navelor și submarinelor de suprafață ale flotei ruse.

Primele rachete hipersonice Avangard de nouă generație, capabile să atingă o viteză de Mach 27 și să schimbe cursul și altitudinea, au fost puse în serviciu cu armata rusă în decembrie 2019.

Rusia caută, de asemenea, să-și dezvolte armele pentru utilizare în spațiu.

Ea a recunoscut astfel, marți, că a pulverizat unul dintre propriii sateliți inactivi pe orbită, ceea ce i-a înfuriat pe occidentali care au acuzat-o că a pus în pericol Stația Spațială Internațională din cauza unui nor de resturi.

Și China a testat o rachetă hipersonică

Cel mai înalt oficial militar american, generalul Mark Milley, a confirmat public miercuri testarea unei rachete hipersonice de către Beijing în luna august, despre care Financial Times a scris pe 16 octombrie, şi a recunoscut că Statele Unite au fost luate prin surprindere, transmite AFP.

"Ceea ce am văzut a fost (...) un test foarte semnificativ al unui sistem de arme hipersonice. Este foarte îngrijorător", a declarat şeful Statului Major Interarme al SUA într-un interviu acordat Bloomberg TV. "Îi acordăm toată atenţia".

El a comparat acest test cu lansarea în octombrie 1957 de către URSS a primului satelit artificial, Sputnik, care a surprins SUA şi a lansat cursa pentru cucerirea spaţiului.

Cum vrea SUA să blocheze avansul Chinei și Rusiei

Statele Unite au anunțat pe 22 octombrie că au testat cu succes componente „prototip” ale rachetelor hipersonice care vor fi folosite pentru a dezvolta acest nou tip de armament pentru care China și Rusia au luat un avans îngrijorător, potrivit AFP.

Trei teste, efectuate miercuri la centrul de testare Wallops al NASA, din Virginia, nu departe de Washington, au fost efectuate „cu succes”, a spus Marina SUA într-un comunicat.

Aceste teste „au relevat capacitatea tehnologiilor și a prototipurilor sistemelor hipersonice avansate într-un mediu realist”, se adaugă în declarație.