Polonia a acuzat vineri serviciile secrete din Belarus că se află în spatele deturnării în luna mai a zborului Ryanair care a dus la arestarea unui jurnalist de opoziție care se afla la bord, relatează AFP.

Protasevici, cu vanataiFoto: Captura video

Serviciile speciale poloneze au investigat zborul Atena-Vilnius care a efectuat o aterizare de urgență la Minsk din cauza unei presupuse amenințări cu bombă.

La bordul avionului înmatriculat în Polonia se aflau și Roman Protasevici, cofondatorul în exil al instituției media Nexta pe Telegram, și prietena sa, studenta rusă Sofia Sapega.

După aterizarea la Minsk, Protasevici și partenera sa au fost arestați imediat și rămân în arest la domiciliu.

În cadrul unei conferințe de presă de vineri, serviciile speciale poloneze au prezentat înregistrări provenind, potrivit acestora, de la turnul de control din Minsk și care dovedesc că un ofițer KGB din Belarus se afla acolo la momentul evenimentelor și „a dat ordine controlorului de trafic aerian al turnului. ".

Acestea sunt „dovezi și alte fapte care indică în mod clar că deturnarea avionului Ryanair a fost o operațiune a serviciilor speciale din Belarus, menită să aresteze un opozant”, a declarat reporterilor Stanislaw Zaryn, purtătorul de cuvânt al serviciilor speciale poloneze.

Zaryn a declarat anterior că ofițerul KGB din sala de operațiuni „a dat ordine și a luat decizii cu privire la aterizarea la Minsk”, el fiind „în contact telefonic cu cineva cu care raporta ce se întâmplă cu avionul”.

„Trebuie subliniat că preluarea controlului unui turn de control de către un agent de servicii speciale este un lucru fără precedent”, a insistat Zaryn.

Într-un mesaj pe Twitter, el a spus că încheierea anchetei s-a bazat în special pe informații furnizate de „un martor care a fost prezent în turnul de control al traficului aerian din Minsk”.

New York Times a raportat săptămâna aceasta că un controlor de trafic aerian din Belarus a dezertat și a făcut mărturisiri anchetatorilor polonezi.

Deturnarea avionului a stârnit un scandal internațional și a determinat Uniunea Europeană să impună sancțiuni Belarusului.

Citește și:

Pilotul zborului Ryanair la bordul căreia se afla Roman Protasevici nu a avut alternative decât să aterizeze la Minsk / Dezvăluiri făcute de CEO-ul companiei aeriene

Scandal internațional: Opozant al regimului Lukașenko, arestat pe aeroport după ce un avion Ryanair a fost interceptat de aviația militară belarusă și forțat să aterizeze la Minsk / Adina Vălean: Avionul a decolat, dar cu 6 pasageri mai puțini / Reacțiile liderilor UE