Pilotul aflat la manșa avionului forțat să aterizeze la Minsk luna trecută, acțiune în urma căreia jurnalistul Roman Protasevici a fost arestat, nu a avut alte alternative decât să se conformeze solicitării autorităților bieloruse, afirmă CEO-ul Ryanair, citat de Euronews.

Zborul Ryanair 4978 a fost fortat sa aterizeze duminica la MinskFoto: Petras Malukas / AFP / Profimedia Images

Michael O'Leary a declarat în fața legiuitorilor britanici că pilotul a fost informat de către controlorii de trafic aerian că există „o amenințare credibilă” la adresa zborului și că „o bombă va fi detonată” dacă avionul intră în spațiul aerian lituanian.

„Nu a fost instruit să facă asta dar nu a rămas cu nicio altă alternativă grozavă la dispoziție”, a explicat CEO-ul Ryanair.

Zborul, care a decolat de la Atena, a fost deviat către Minsk pe 23 mai, jurnalistul disident Roman Protasevici și prietena sa, studenta rusă Sofia Sapega, fiind arestați la aterizare.

Căpitanul avionului ceruse să discute cu centrul de control al Ryanair dar controlorii de trafic aerian de la Minsk l-au mințit că „Ryanair nu răspunde la telefon”, potrivit lui O'Leary.

„Acest lucru a fost o încălcare premeditată a tuturor regulilor aviatice, reglementărilor, siguranței”, a declarat CEO-ul companiei aeriene.

O'Leary a mai relatat că odată ce avionul a aterizat, persoane neidentificate au urcat la bordul acestuia și au cerut echipajului să confirme că „s-au îndreptat voluntar către Minsk”.

Echipajul a refuzat însă să confirme o asemenea informație, potrivit CEO-ului Ryanair.

Liderii europeni au catalogat devierea avionului drept „deturnare” și au interzis companiilor aeriene bieloruse să intre în spațiul aerian al UE.

Companiilor aeriene europene li s-a spus să nu mai zboare deasupra spațiului aerian al Belarusului însă O'Leary afirmă că nu susține interzicerea zborurilor.

„Nu putem avea o situație în care companiile aeriene, călătoriile cu avionul, clienții și cetățenii noștri să fie în risc de a fi deturnați și deviați sub pretexte false”, a afirmat acesta.

„Însă, la fel de important, mult mai mulți cetățeni britanici vor fi afectați de faptul că zborurile de cursă lungă dintre Marea Britanie și Asia, de exemplu, trebuie acum să zboare în jurul Belarusului sau să evite spațiul aerian bielorus”, susține CEO-ul Ryanair.

Pe același subiect: