Disidentul Roman Protasevici care a fost reținut după deturnarea cursei Ryanair de către regimul de la Minsk a fost mutat în arest la domiciliu, a declarat tatăl său pentru BBC News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Jurnalistul Roman Protasevici a fost arestat pe 23 mai sub acuzația de incitare la revoltă, el fiind reținut după ce avionul în care se afla și care se îndrepta spre Lituania a fost forțat să se întoarcă din drum și să aterizeze la Minsk, escortat de armată, la ordinul lui Lukașenko.

Deturnarea avionului Ryanair și arestarea opozantului regimului de la Minsk au stârnit proteste la nivel internațional și s-a soldat cu noi sancțiuni din partea UE și SUA.

Prietena jurnalistului, rusoaica Sofia Sapega, a fost și ea plasată în arest la domiciliu, potrivit părinților fetei. Ei se află într-un apartament închiriat din Capitala Belarus.

De la arestarea lor și până acum, Protasevici și iubita sa au fost ”plimbați” de autorități pe la conferințe de presă și arătați la showuri tv, pentru a demonstra că nu sunt bătuți sau presați să își recunoacă vinovăția. De altfel, Protasevici a admis comiterea unor infracțiuni, declarațiile sale fiind însă puse pe seama presiunilor din arest.

Jurnalistul riscă 15 ani de închisoare pentru acuzațiile de organizare a protestelor masive care au izbucnit după alegerile prezidențiale câștigate de Lukașenko pe 9 august, anul trecut, alegeri care au fost contestate de opoziție. Lukașenko este considerat responsabil de fraudarea scrutinului și reprimarea opozanților săi.

Occidentul a acuzat regimul de la Minsk de deturnarea avionului Ryanair, în timp ce autoritățile din Belarus au susținut că a fost vorba despre o amenințare cu bombă.

Uniunea Europeană a decis luni să taie importante surse de venit regimului din Belarus, pentru a sancţiona demersul acestuia de a redirecţiona către Minsk, luna trecută, un avion de linie în care se afla jurnalistul opozant Roman Protasevici, arestat apoi pe aeroport.

Prin această nouă serie de sancţiuni, liderii UE speră să-l determine pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko să cedeze puterea. Decizia a fost aprobată în unanimitate de miniştrii de externe din statele UE participanţi la reuniunea Consiliului UE Afaceri Externe, desfăşurată la Luxemburg.