Polonia a acuzat duminică Belarusul că a continuat să transporte migranți la graniță, în ciuda evacuării taberelor din apropierea frontierei la începutul acestei săptămâni, în timp ce premierul polonez a început un turneu în statele baltice pentru a căuta sprijin în această criză, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Europa acuză Belarusul că transportă cu avionul mii de persoane din Orientul Mijlociu și îi împinge să treacă în Uniunea Europeană, care se află în conflict cu președintele Alexander Lukașenko de la alegerile contestate de anul trecut.

Minskul, care neagă că ar fi provocat criza, a evacuat joi o tabără de migranți din apropierea graniței și a început să repatrieze unele persoane în Irak, într-o aparentă schimbare de direcție în conflictul care s-a transformat într-o confruntare majoră între Est și Vest.

Cu toate acestea, Polonia spune că Minskul continuă să transporte cu camioanele sute de migranți la graniță, unde se crede că aproximativ 10 migranți au murit, în condițiile unui început geros de iarnă.

"Sâmbătă (...) un grup de aproximativ 100 de străini foarte agresivi, aduși la graniță de către militarii belaruși, a încercat să intre cu forța în Polonia. Serviciile (poloneze) au împiedicat trecerea", a anunțat duminică, pe Twitter, poliția de frontieră.

Sâmbătă, au existat 208 tentative de intrare în forță a migranților în Polonia din Belarus, a precizat poliția de frontieră, cu câteva mai multe decât vineri, dar cu mult sub cele 501 încercări înregistrate miercuri.

Lituania vecină a declarat că 44 de migranți au fost împiedicați să intre sâmbătă, cel mai mic număr din ultima săptămână.

O duzină de migranți din Irak, care au vorbit sâmbătă cu portalul lituanian de știri DELFI de la granița cu Belarus, au declarat că au fost aduși acolo cu forța în camioane militare de către oficialii belaruși, care au ignorat dorința lor de a se întoarce în Irak.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a vizitat duminică dimineața Estonia pentru a discuta despre criză cu omologul său Kaja Kallas. El se va deplasa mai târziu în cursul zilei în Lituania și Letonia.

"Astăzi, la granița estică a Poloniei, avem de-a face cu un nou tip de război, un război în care migranții sunt arme, în care dezinformarea este o armă, un război hibrid", a declarat Morawiecki, adăugând că se discută despre noi sancțiuni economice împotriva Minskului.

Un sondaj realizat de SW Research, publicat duminică de cotidianul Rzeczpospolita, a arătat că 55,1% dintre polonezi sunt îngrijorați de faptul că criza de la graniță ar putea escalada într-un conflict armat.

Cu toate acestea, sute de persoane au participat sâmbătă la proteste în Varșovia și în apropierea frontierei cu Belarus pentru a cere ajutor pentru migranți.

Referințe: