Numărul migranților care încearcă să forțeze trecerea în Polonia dinspre Belarus a scăzut din nou vineri, după o aparentă schimbare de abordare din partea Minskului, care ar putea contribui la calmarea unei crize care s-a transformat într-o confruntare majoră Est -Vest, notează Reuters.

Migranti, granita cu BelarusFoto: TASS / Profimedia Images

Poliția de frontieră poloneză a precizat că vineri au existat 195 de încercări de a trece frontiera, în scădere față de 250 joi și 501 cu o zi înainte, dar Varșovia a avertizat că această criză a migranților este departe de a se fi încheiat.

Europa acuză Belarusul că a adus cu avionul mii de persoane din Orientul Mijlociu și îi împinge să treacă în UE, care se află în conflict cu președintele belarus Alexander Lukașenko de la alegerile contestate de anul trecut.

Belarus, care neagă că a pus la cale criza, a evacuat joi o tabără de migranți de lângă graniță și a început să repatrieze unele persoane în Irak, dar Polonia a declarat vineri că Minsk continua să transporte cu camioanele sute de migranți la frontieră.

"Ieri ... au existat mai multe încercări de a trece granița cu forța. Cel mai mare grup a fost format din aproximativ 200 de străini, iar celelalte din zeci de persoane. Străinii au fost agresivi - au aruncat cu pietre, petarde și au folosit gaze lacrimogene", a scris sâmbătă pe Twitter Poliția de Frontieră.

Poliția poloneză a declarat că în timpul unei încercări de trecere, vineri, în apropierea satului Starzyna, militarii belaruși au aruncat cu pietre spre polițiștii și soldații polonezi, ceea ce a dus la avarierea mașinilor de poliție.

În ciuda scăderii numărului de încercări de trecere a frontierei, oficialii polonezi au declarat că se așteaptă la noi tensiuni.

"Nu, această criză politică nu se încheie. Belarusul este în continuare interesat să escaladeze și să continue operațiunile împotriva Poloniei", a spus Stanislaw Zaryn, purtătorul de cuvânt al serviciilor de securitate poloneze.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki va vizita duminică Lituania, Letonia și Estonia pentru a discuta despre această criză, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al guvernului.

Referințe: