Un avion a decolat joi din Minsk spre Bagdad, cu migranți la bord care s-au trezit blocați la granița dintre Belarus și Polonia, a anunțat purtătorul de cuvânt al aeroportului din capitala Belarusului, potrivit AFP.

Criza umanitara la granita dintre Polonia si BelarusFoto: Belarus State Border Commitee / TASS / Profimedia Images

În total, la bordul acestei aeronave a companiei Iraqi Airways se află 431 de persoane, potrivit unui reprezentant al diplomației irakiene citat de agenția Interfax.

Belarus propune să repatrieze 5.000 de migranți ilegali, în timp ce Uniunea Europeană ar trebui să preia alți 2.000 dintre cei care sunt blocați la granița dintre Belarus și Polonia, relatează Reuters citându-l pe purtătorul de cuvânt al președintelui Lukașenko.

Purtătorul de cuvânt a mai precizat că oferta a fost discutată în cadrul convorbirii telefonice dintre Aleksandr Lukașenko și cancelarul Germaniei Angela Merkel, aceasta din urmă fiind de acord să prezinte această variantă liderilor UE.

Uniunea Europeană a anunţat miercuri că va trimite hrană, pături şi alte ajutoare în valoare de 700.000 de euro migranţilor aflaţi la graniţa dintre Polonia şi Belarus, după criticile că a făcut prea puţin pentru a ajuta mii de oameni blocaţi acolo în frig.