Belarus propune să repatrieze 5.000 de migranți ilegali, în timp ce Uniunea Europeană ar trebui să preia alte 2.000 dintre cei care sunt blocați la granița dintre Belarus și Polonia, relatează Reuters citându-l pe purtătorul de cuvânt al președintelui Lukașenko.

Tensiuni la granita Polonia-Belarus (captura de ecran) Foto: Hotnews

Purtătorul de cuvânt a mai precizat că oferta a fost discutată în cadrul convorbirii telefonice dintre Aleksandr Lukașenko și cancelarul Germaniei Angela Merkel, aceasta din urmă fiind de acord să prezinte această variantă liderilor UE.

Forţele de securitate poloneze au arestat aproximativ 100 de migranţi în timp ce încercau să treacă fraudulos frontiera cu Belarus în noaptea de miercuri spre joi, a anunţat Ministerul polonez al Apărării, citat de AFP.

”Un grup de aproape 100 de migranţi au fost arestaţi de către serviciile poloneze”, a indicat ministerul, acuzându-i pe militarii belaruşi că ”i-au forţat pe migranţi să arunce cu pietre asupra soldaţilor polonezi cu scopul de a le deturna atenţia”.

O înregistrare video difuzată de Ministerul Apărării arată soldaţi polonezi înconjurând un grup important de migranţi ghemuit la sol noaptea într-o pădure lângă un gard de sârmă ghimpată.

Mii de migranţi, în majoritatea originari din Orientul Mijlociu, se află blocaţi de mai multe zile în condiţii de temperaturi aproape de pragul îngheţului de-a lungul frontierei poloneze, de partea belarusă a graniţei, în speranţa de a putea intra pe teritoriul blocului comunitar.