Forţele de securitate poloneze au arestat aproximativ 100 de migranţi în timp ce încercau să treacă fraudulos frontiera cu Belarus în noaptea de miercuri spre joi, a anunţat Ministerul polonez al Apărării, citat de AFP.

Migranti la granita dintre Belarus și PoloniaFoto: TASS / Profimedia Images

”Un grup de aproape 100 de migranţi au fost arestaţi de către serviciile poloneze”, a indicat ministerul, acuzându-i pe militarii belaruşi că 'i-au forţat pe migranţi să arunce cu pietre asupra soldaţilor polonezi cu scopul de a le deturna atenţia'.

'Tentative de trecere a frontierei au avut loc la câteva sute de metri de acolo', în apropierea localităţii Dubicze Cerkiewne, a subliniat ministerul. O înregistrare video difuzată de Ministerul Apărării arată soldaţi polonezi înconjurând un grup important de migranţi ghemuit la sol noaptea într-o pădure lângă un gard de sârmă ghimpată.

Mii de migranţi, în majoritatea originari din Orientul Mijlociu, se află blocaţi de mai multe zile în condiţii de temperaturi aproape de pragul îngheţului de-a lungul frontierei poloneze, de partea belarusă a graniţei, în speranţa de a putea intra pe teritoriul blocului comunitar.

Occidentul acuză Minskul de orchestrarea din vară a acestui aflux, ca răspuns la sancţiunile occidentale împotriva Belarus după reprimarea în 2020 a unei mişcări de contestare a regimului. Varşovia, precum şi alţi doi vecini europeni ai Belarusului, Lituania şi Letonia, refuză să accepte intrarea acestora pe teritoriul UE.

Aleksandr Lukaşenko a convenit cu cancelarul Angela Merkel să poarte discuţii cu Uniunea Europeană cu privire la criza migranţilor de la graniţele acesteia, a anunţat biroul său miercuri, potrivit dpa.

Acest anunţ a intervenit după a doua convorbire telefonică miercuri între Angela Merkel - aflată la final de mandat - şi liderul forte de la Minsk. Iniţial, nu a existat niciun fel de confirmare din partea Berlinului cu privire la acest aranjament, în condiţiile în care Aleksandr Lukaşenko nu este recunoscut de ţările din Occident drept preşedinte legitim al ţării după controversatele alegeri prezidenţiale din august 2020 şi campania de represalii declanşată împotriva celor care au contestat realegerea sa.

Prima convorbire telefonică dintre Merkel şi Lukaşenko, luni, care a durat aproximativ 50 de minute, a suscitat critici în interiorul şi în afara Germaniei.

În acelaşi timp, preşedintele francez Emmanuel Macron a avut o convorbire telefonică cu preşedintele rus Vladimir Putin, principalul susţinător politic al lui Lukaşenko.

Într-o reacţie, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a avertizat miercuri că Polonia nu va accepta niciun fel de pacte cu Belarus în numele său şi fără participarea sa, într-o aluzie la demersurile de mediere întreprinse de Franţa şi Germania pentru reducerea tensiunilor la frontiera dintre Belarus şi Polonia, potrivit agenţiei de presă EFE şi publicaţiei poloneze Wiadomosci.

'Suntem o ţară suverană care poate decide şi singură. Şi ne vom exercita acest drept în orice împrejurare. Nu vom accepta niciun fel de aranjament care se va face - aşa cum se spune - peste capul nostru', a afirmat preşedintele Poloniei, aflat într-o vizită oficială în Muntenegru, insistând că Polonia va recunoaşte doar acordurile la care participă reprezentanţii săi.

Şeful statului polonez a făcut aceste declaraţii într-un comentariu la convorbirea sa în aceeaşi zi cu omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, şi la demersurile de mediere ale cancelarului german Angela Merkel cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu liderul belarus Aleksandr Lukaşenko cu privire la criza migranţilor.

Duda a acuzat regimul Lukaşenko că încurajează migranţii ilegali să treacă graniţa cu Polonia şi a menţionat că ţara sa are obligaţia de a proteja intrarea în spaţiul Schengen şi în Uniunea Europeană. 'Având în vedere obligaţiile clare faţă de Europa, vom păzi graniţa fără a ceda pentru că vrem să ne îndeplinim angajamentele', a mai subliniat el. (Sursa: Agerpres)