Belarus şi-a schimbat tactica în criza cu țara sa vecină Polonia îndreptând de acum grupuri de migranţi mai mici spre numeroasele puncte de trecere ale frontierei orientale a Uniunii Europene, a declarat sâmbătă ministrul polonez al apărării.

Migranti granita BelarusFoto: TASS / Profimedia Images

„Trebuie să ne pregătim pentru faptul că această problemă va dura câteva luni”, a declarat ministrul polonez Mariusz Blaszczak la postul de radio RMF FM, relatează Agerpres.

„În prezent, o metodă uşor diferită a fost adoptată de către migranţi şi serviciile belaruse. Mai multe grupuri mici de migranţi încearcă să treacă frontiera în numeroase locuri”, a declarat el.

Aceasta se adaugă unei mulţimi de 200 de persoane înarmate cu pietre şi gaze lacrimogne, atacuri dirijate „fără nicio îndoială de serviciile belaruse”, potrivit ministrului.

Occidentul acuză Belarus de crearea artificială a crizei facilitând afluxul de migranți - în special din Orientul Mijlociu - şi aducându-i la frontieră, cu promisiunea unei treceri facile în UE. Belarus a respins această acuzaţie, reproşând că mai degrabă UE nu primeşte migranţii.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat vineri pentru BBC că este „absolut posibil” ca forţele sale să fi ajutat persoane să treacă în UE, dar a negat că ar fi orchestrat operaţiunea.

„Noi suntem slavi. Avem inimă. Trupele noastre ştiu că migranţii se duc în Germania... Poate că unii i-au ajutat”, a declarat Lukaşenko. „Dar eu nu i-am invitat aici”, a asigurat el.

Migranţii - în cea mai mare parte kurzi irakieni - au abandonat totul în ţara lor, cheltuind mii de dolari pentru a-şi finanţa zboruri spre Belarus cu vize turistice, hotărâţi să ajungă în UE.

Vineri, comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului, Dunja Mijatovici, a cerut stoparea retrimiterii controversate de migranţi de către Polonia spre Belarus.

„Am ascultat personal relatările înspăimântătoare de suferinţe extreme ale persoanelor disperate care au petrecut săptămâni, chiar luni, în condiţii sordide şi extreme, în frigul şi umiditatea pădurilor, din cauza acestor retrimiteri”, a declarat ea într-un comunicat.

Potrivit media poloneze, cel puţin 11 migranţi au decedat de la începutul crizei în această vară. Polonia a organizat săptămâna trecută prima înhumare a unuia dintre migranţi - un adolescent sirian care se înecase în râul Bug aflat la frontieră - şi alte două înhumări sunt prevăzute în acest weekend.