Perspectiva formării unui guvern pare să prindă contur în Bulgaria, după scorul surpriză obţinut de un nou partid anticorupţie în alegerile parlamentare anticipate desfăşurate duminică, relatează AFP și Agerpres.

Kiril Petkov şi Asen VasilevFoto: Profimedia Images

Formaţiunea „Continuăm Schimbarea”, condusă de doi întreprinzători şcoliţi în SUA şi care sunt miniştri în actualul guvern interimar, a depăşit cu mult prognozele din sondaje şi a obţinut peste 25% din voturi, conform rezultatelor parţiale după numărarea a 75% din buletinele de vot. Locul doi a fost ocupat de partidul conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov, cu circa 22% din voturi.

Voturile din străinătate ar putea să mărească şi mai mult avansul noii formaţiuni conduse de Kiril Petkov şi Assen Vassilev, aproape novici în politică, dar care au ştiut să se prezinte ca exponenţi ai unei mişcări anticorupţie, după ce alte partide noi - apărute în urma protestelor de anul trecut împotriva lui Borisov - şi cu un mesaj similar nu au reuşit să formeze o majoritate după alegerile din aprilie şi iulie.

„De data aceasta, vom avea o coaliţie guvernamentală din patru partide”, anticipează directoarea institutului Alpha Research, Boriana Dimitrova, în timp ce politologul Antoni Todorov consideră că ''partidele schimbării trebuie să se pună de acord asupra unui program minimal realizabil în câteva luni, iar dacă este posibil să-l lărgească apoi''.

Kiril Petkov, care aspiră la postul de premier, a declarat că doreşte negocieri „transparente” cu alte două formaţiuni ce s-au afirmat tot prin mesajul anticorupţie, respectiv coaliţia de dreapta Bulgaria Democratică (6%) şi partidul antisistem „Există un Astfel de Popor” (10%). Acesta din urmă, condus de cântăreţul Slavi Trifonov, s-a prăbuşit acum la urne după ce câştigase alegerile din iulie. Partidul Socialist, de asemenea cu circa 10% din voturi, este un alt partener de neocolit într-o asemenea formulă de coaliţie.

În schimb, partidul GERB şi cel al minorităţii turce (MDL, 14%) sunt excluse din discuţii, ca urmare a practicilor de corupţie ce li se reproşează din perioada de un deceniu când Boiko Borisov a fost la putere. Cu toate că partidele contestatare apărute în urma protestelor anticorupţie de anul trecut, şi care acum ar putea face parte din această coaliţie, îi văd pe conservatori şi pe socialişti ca făcând parte din acelaşi sistem corupt.

„Prioritatea numărul unu este să oprim corupţia, care înghite resurse enorme. Fără aceasta, nu vom putea îmbunătăţi sănătatea publică”, consideră Kiril Petkov, în timp ce Bulgaria este grav afectată de un nou val de COVID-19, cu o rată a mortalităţii printre cele mai ridicate în lume.

Citește și: