Noul partid politic de centru din Bulgaria este văzut ca fiind câștigător al alegerilor parlamentare de duminică, potrivit a patru exit-poll-uri, ceea ce crește șansele de a se pune capăt unui impas politic în cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene, transmite Reuters.

Kiril PetkovFoto: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Profimedia

UPDATE 12.17 Continuăm Schimbarea” are 25.4% dintre voturi, după numărarea a 61% dintre opțiunile de la scrutinul de duminică

Disputele politice i-au împiedicat pe opozanții fostului premier Boiko Borisov să formeze un guvern după precedentele două runde de alegeri, din aprilie și iulie.

Bulgarii s-au săturat de acest impas, care a fost considerat ca fiind un obstacol în calea perspectivelor economice ale țării, pe fondul creșterii numărului de cazuri de COVID-19 care copleșesc spitalele.

Noul partid anti-corupție, ”Continuăm Schimbarea”, este cotat cu aproximativ 26% din voturi, au arătat noile sondaje la ieșirea de la urne realizate de Alpha Research, Gallup International, Market Links și Trend.

Sondajele plasează partidul de centru-dreapta GERB al lui Borisov pe locul al doilea, cu aproximativ 23-24%.

Market Links a declarat că noul partid a obținut o susținere de 26,5%. Gallup International vede, de asemenea, noul partid în frunte cu 26,3%.

Noua formațiune, ”Continuăm Schimbarea” ar putea să se alieze cu socialiștii

"Bulgaria se îndreaptă pe o nouă cale", a declarat reporterilor liderul partidului Continuăm Schimbarea, Kiril Petkov, afirmând că partidul a înțeles responsabilitatea de a forma un guvern funcțional.

Analiștii au declarat că noul partid pare mai bine poziționat pentru a încheia o coaliție cu sprijinul a două mici formațiuni anticorupție și al socialiștilor. Dar au prognozat că urmează discuții dificile.

Petkov a promis că va fi deschis la dialog și la compromisuri, dar a declarat că partidul său nu va renunța la planurile de a revizui sistemul judiciar și de a lua măsuri împotriva corupției.

El a declarat că înlocuirea procurorului-șef și consolidarea agenției anticorupție vor fi subiectele cheie în discuțiile din cadrul coaliției.

La scrutinul prezidențial care a avut loc tot duminică, actualul președinte Rumen Radev, un critic dur al lui Borisov, este cotat cu aproximativ 50% dintre voturi în primul și pare că va câștiga acest post, ce este însă în mare parte unul decorativ.

Boiko Borisov a pierdut voturi din cauza scumpirii energiei și a corupției

Rezultatele strânse ale scrutinului de duminică subliniază diviziunile politice profunde după un deceniu de guvernare a lui Borisov, în vârstă de 62 de ani, o fostă gardă de corp a răposatului dictator comunist Todor Jivkov.

"Rămâne întrebarea dacă toți adversarii GERB își vor respecta promisiunile de a nu susține GERB pentru un guvern. Dacă va fi așa, ne vom confrunta cu o coaliție cvadripartită", a declarat analistul politic Daniel Smilov.

Alegerile vin într-un context de scumpire a energiei și al furiei populare față de corupția generalizată din Bulgaria. În timp ce bilanțurile COVID-19 scad de la un nivel record, spitalele sunt în continuare copleșite, iar rata mortalității rămâne una dintre cele mai ridicate din UE.

Continuăm Schimbarea a fost înființat în septembrie de antreprenorii Petkov și Assen Vassilev, cu studii la Harvard.

"Promitem corupție zero. Aceasta este ceea ce urmărim. Fără toleranță mică, nimic, zero", a declarat Petkov pentru Reuters.

Sondajele la ieșirea de la urne au arătat, de asemenea, că un partid ultranaționalist, Revival, care se opune cu fermitate restricțiilor COVID-19, a depășit pragul de 4% pentru a intra în parlament.

Prezența la vot a fost la un nivel minim record, de aproximativ 25,5%.