Preşedintele Cehiei, Milos Zeman, a ajuns la Spitalul Central Militar din Praga, duminică, la scurt timp după ce s-a întâlnit cu premierul Andrej Babis.

Milos Zeman si Andrej BabisFoto: Petr Hloušek / Borgis / Profimedia

El se află sub tratament la unitatea de terapie intensivă a unui spital militar din Praga, a anunţat duminică directorul acestui unități, după ce în cursul dimineţii şeful statului a fost internat de urgenţă.

Directorul spitalului militar central din Praga a declarat că Zeman este tratat pentru complicaţiile survenite în urma unei afecţiuni cunoscute, dar a refuzat să precizeze diagnosticul. „Nu am autorizaţie din partea preşedintelui să comunic diagnosticul”, a declarat directorul spitalului. Este cunoscut însă cu preşedintele ceh, în vârstă de 77 de ani, suferă de mai multe afecţiuni, printre care şi o neuropatie diabetică din cauza căreia este nevoit să de deplaseze într-un scaun rulant.

Spitalizarea sa survine a doua zi după alegerile legislative, încheiate cu înfrângerea partidului ANO al premierului în exerciţiu Andrej Babis, în pofida previziunilor dinaintea scrutinului care-l dădeau pe acesta câştigător. Înainte să fie transportat la spital, Zeman a avut o scurtă discuţie cu Babis.

Şeful statului este cel care desemnează premierul după alegeri, iar spitalizarea sa ar putea complica evoluţiile post-electorale. Dacă postul de preşedinte devine vacant, prerogativele acestuia sunt preluate de preşedintele Camerei Deputaţilor.

Zeman, un politician social-democrat, a dat de înţeles înaintea alegerilor că doreşte să-l desemneze premier tot pe vechiul său aliat Babis, deşi partidul acestuia a încheiat alegerile pe poziţia a doua şi o alianţă de centru-dreapta clasată pe primul loc poate forma o majoritate cu alte două formaţiuni.

Conform rezultatelor finale, această alianţă de centru-dreapta alcătuită din Partidul Democratic Civic TOP 09 şi Uniunea Creştin-Democrată a obţinut 27,78% din voturi, asigurându-şi 72 de mandate în legislativ, în timp ce ANO are 27,14% şi 71 de mandate. Împreună cu Partidului Piraţilor (antisistem) şi cu mişcarea centristă a Primarilor şi Independenţilor (STAN), respectiva alianţă poate forma o coaliţie care să deţină 108 din cele 200 de mandate în legislativ

Praguemorning.cz notează că Milos Zeman a anulat recent un interviu pe care urma să îl acorde astăzi în direct la o televiziune.

Zeman, în vârstă de 77 de ani, bolnav de ceva vreme, a petrecut luna trecută opt zile în spital. Biroul său a precizat atunci că preşedintele a fost spitalizat din cauza unei stări de epuizare şi deshidratare. (Surse: Agerpres, News.ro)

Citește: Alegeri parlamentare în Cehia: Opoziţia l-a învins pe premierul Babis şi vrea să formeze guvernul

Citește și: