Președintele Cehiei, Milos Zeman, a declarat duminică în cadrul unui interviu televizat că „persoanele transgender mi se par dezgustătoare”, comentând legea din Ungaria care interzice materialele LGBT în şcoli, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Zeman, recunoscut pentru declaraţiile sale controversate, a răspuns la o întrebare despre legea adoptată în această lună în Ungaria şi care interzice răspândirea în şcoli a materialelor considerate a promova homosexualitatea şi schimbarea de sex.

„Dacă îţi faci operaţie de schimbare de sex, practic te automutilezi”, a declarat Zeman pentru CNN.

„Orice operaţie este un risc, iar persoanele transgender mi se par dezgustătoare”, a adăugat el.

Legea respectivă a fost criticată puternic de opoziţia din Ungaria, de organizaţii de apărare a drepturilor omului şi de multe state membre ale UE.

La summitul UE de săptămâna trecută, premierul olandez Mark Rutte i-a cerut omologului său ungar Viktor Orban să respecte drepturile LGBT sau să iasă din blocul comunitar.

Mai mult de jumătate dintre cele 27 de ţări membre ale UE s-au opus legii, însă Cehia nu se numără printre ele.

Zeman a spus că a condamna legea ar însemna un amestec în treburile interne ale unei ţări. În Cehia, preşedintele are puteri executive limitate, însă Zeman şi predecesorii săi au avut o influenţă puternică asupra dezbaterii publice.

Zeman este de asemenea cunoscut pentru simpatiile sale pentru Rusia şi China şi a criticat imigraţia din ţările musulmane.

„Viktor Orban spune că nu este împotriva homosexualilor, ci împotriva manipulării nu doar a părinţilor, dar şi a copiilor în privinţa educaţiei sexuale”, a mai declarat Zeman.

„Nu văd niciun motiv să nu fiu de acord, deoarece sunt complet iritat de sufragete, mişcarea 'Me Too' şi Prague Pride”, a adăugat el.

Citește și: