Zabulon Simantov, ultimul locuitor evreu al Afganistanului, va ramâne în Kabul și va trăi sub o nouă conducere talibană, potrivit declarațiilor făcute pentru The New York Post de mai multe persoane implicate în eforturile de salvare a sa.

Zabulon Simantov este ultimul evreu ce traieste in AfganistanFoto: Oleksandr Rupeta-NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Simantov, în vârstă de 62 de ani, trăiește în ultima sinagogă din Afganistan și a indicat că dorește să părăsească țara inclusiv săptămâna trecută, relatează Business Insider.

O tentativă de a-l scoate din țară pe bărbat, condusă de omul de afaceri american născut la Ierusalim Moti Kahana, a început să prindă contur înainte ca Simantov să se răzgândească subit, potrivit surselor NY Post. Simantov și-ar fi pregătit bagajele până pe 17 august, dar apoi a cerut 50.000 de dolari drept condiție pentru a pleca.

„A decis că vrea să rămână după ce inițial a indicat că vrea să plece”, a declarat pentru NY Post Mendy Chitrik, președintele Alianței Rabinilor din Statele Islamice. „Iar dacă cineva vrea să rămână, este la latitudinea sa”, a adăugat acesta.

Chitrik a mai declarat pentru NY Post că Simantov nu a oferit explicații cu privire la decizia sa dar că a spus că se simte confortabil să trăiască în continuare în Kabul

Simantov a trăit în capitala afgană și în perioada 1996-2001, în care talibanii s-au aflat la conducerea țării, în pofida faptului că soția sa și cele două fiice ale cuplului au fugit în Israel de teama acestora.

Bărbatul a declarat pentru Voice of America în luna iunie că vrea să părăsească Afganistanul în cazul în care talibanii revin la putere.

„Cu voia lui Dumnezeu, nu pot spune dacă în 7 sau 8 luni dar voi părăsi cu siguranță [Kabulul] până când ajung talibanii”, a spus acesta.

Simantov a rămas ultimul evreu din Afganistan după moartea lui Isaac Levy, la rândul său un rezident al capitalei afgane.

Potrivit NY Post, cei doi bărbați se urau într-atât de mult încât ambii au fost eliberați din închisoare după ce au fost încarcerați împreună din cauza faptului că gardienii lor islamiști nu mai suportau certurile frecvente constante ale acestora.

Levy și Simantov sunt subiectul „Cabală la Kabul”, un documentar realizat de Dan Alexe și lansat în 2007. Documentarul poate fi vizionat integral pe Youtube.

Citește și: