Talibanii au cerut afganilor care așteaptă în afara aeroportului din Kabul cu speranța că vor reuși să fugă din țară să se întoarcă acasă, promițând că nu vor face rău nimănui, transmite Reuters. Asigurările date de islamiști vin la o zi după ce luptători talibani au tras în protestatari, ucigând trei persoane.

Aeroportul din KabulFoto: Meryl Curtat / AFP / Profimedia

Statele Unite și alte puteri occidentale continuă evacuarea cetățenilor lor și a colaboratorilor lor joi, zi în care se sărbătorește Independența Afganistanului, lucru ce ar putea declanșa noi proteste contra talibanilor.

Deși Kabulul a fost în general liniștit de când talibanii au intrat, duminică, în oraș, aeroportul este o zonă de haos din cauza oamenilor disperați să plece din capitala afgană.

12 oameni au murit în incinta aeroportului sau în apropierea lui, potrivit informațiilor oferite de talibani și de NATO. Aceștia au murit fie din cauză că au fost împușcați, fie din cauza îmbulzelii, au spus islamiștii.

Un oficial taliban care nu a vrut să-i fie publicat numele a făcut apel la cei care nu au dreptul legal să călătorească să meargă acasă. ”Nu vrem să facem rău nimănui de la aeroport” a adăugat acesta.

8.000 de persoane au plecat cu avioane de pe aeroportul din Kabul

Circa 8.000 de oameni au plecat pe cale aeriană de duminică și până acum, potrivit unui oficial occidental din domeniul securității. Armata Statelor Unite gestionează aeroportul, în timp ce luptători talibani patrulează în afara gardului cu care este împrejmuit.

Miercuri, mai mulți martori au spus că talibani înarmați au împiedicat oameni să intre în incinta aeroportului. ”Un dezastru total. Talibanii traăgeau în aer, împingeau oamenii și îi băteau cu (armele) AK-47”, a spus o persoană ce încerca să iasă din țară.

Un oficial taliban a afirmat că soldații și comandanții au tras în aer pentru a împrăștia mulțimea.

Situația era mai calmă joi, potrivit unor martori.

Aproximativ 400 de afgani care au lucrat pentru Uniunea Europeană și familiile lor au fost evacuați în Europa, dar mai sunt alți 300 care încearcă să ajungă pe aeroportul din Kabul, a declarat joi șeful diplomației UE, Josep Borrell.

Borrell a spus că este ”datoria noastră morală” să salvăm cât mai mulți dintre foștii angajați din birourile UE, dar nu este posibil să fie scoși toți din Afganistan.

Referințe: