Avionul trimis de Forțele Aeriene Române a evacuat un singur cetățean român din Kabul din cauză că alți români de acolo nu au putut ajunge pe aeroport, potrivit Celulei de criză interinstituționale pentru evacuarea cetățenilor români aflați în Afganistan. Potrivit unor surse HotNews.ro, aceeași problemă o au mai multe țări care vor să-și aducă oamenii acasă.

Roman evacuat de pe aeroportul din KabulFoto: MApN

Sursele citate au afirmat că este o situație generalizată, mulți cetățeni europeni din diferite zone din capitala afgană nu pot ajunge pe aeroport, iar unele avioane trimise de state UE (precum Olanda) s-au întors goale pentru că cetățenii lor nu erau pe aeroport.

UPDATE 11.55 Florin Cîțu: Aeronava a fost la Kabul, a luat o persoană, celelalte 14 nu au ajuns la aeroport. S-a dus în Islamabad și de acolo se va întoarce la Kabul să-i ia și pe cei 14. Încercăm să vedem acum cum îi aducem la aeroport. Avem cereri și de la alte țări pentru a aduce oameni în România.

Un prim zbor la Kabul al aeronavei militare de transport românești s-a desfășurat în bune condiții și a reușit evacuarea, în Pakistan, a unui cetățean român pe această cale, a transmis joi celula de criză.

Aeronava Hercules a aterizat în cursul nopții pe aeroportul internațional din Kabul în condiții de siguranță. Pe lângă personalul militar al aeronavei s-a aflat la bord și o echipă consulară mobilă a MAE, pregătită să acorde asistență de specialitate.

La bordul aeronavei a fost preluat, în această etapă, un cetățean român, angajat al unei agenții NATO, aflat deja pe aeroportul internațional din Kabul, care a optat pentru evacuare.

Nici cetățenii altor țări nu au putut ajunge pe aeroportul din Kabul

”Condițiile de securitate deosebit de dificile și periculoase din Kabul au făcut ca accesul altor grupuri de cetățeni români spre aeroport să nu poată fi realizat până la momentul prezenței aeronavei românești pe aeroport, deși exista o astfel de perspectivă”, spun autoritățile române.

Potrivit acestora, accesul către aeroport este îngreunat și de procedurile de verificare de la diferite puncte de control și de numărul ridicat de persoane interesate să ajungă la aeroport, iar intrarea în aeroport este în sine un proces complex. De altfel, există și alți cetățeni ai unor state europene sau aliate care nu au putut ajunge la aeroport pentru a fi preluați de aeronavele trimise de statele lor.

”Având în vedere faptul că cea mai mare parte a cetățenilor români care au optat pentru evacuare se află în locații din afara aeroportului internațional, autoritățile române din cadrul Celulei de criză interinstituționale au efectuat demersuri complexe, pe canale specifice, pentru asigurarea transferului lor către aeroport. De asemenea, Celula de criză interinstituțională menține permanent legătura cu cetățenii români aflați în diversele locații din Kabul”, se spune în comunicat.

Ulterior preluării cetățeanului român, aeronava a decolat cu destinația Islamabad, unde a ajuns în condiții de siguranță, fiind asistată la sosire de personalul Ambasadei României în Pakistan.

Aeronava Forțelor Aeriene Române va staționa în perioada următoare la Islamabad, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetățeni români atunci când aceștia vor ajunge în aeroportul internațional.

Cetățeanul român evacuat va fi găzduit momentan la Islamabad, urmând a fi evacuat în România, după finalizarea misiunii aeronavei române. La momentul derulării operațiunii de către aeronava militară românească erau înregistrați ca fiind prezenți în Afganistan 33 de cetățeni români.