Uniunea Europeană va trebui să discute cu talibanii pentru a oferi sprijin populației Afganistanului, chiar dacă blocul comunitar nu îi recunoaște pe insurgenți drept lideri legitimi ai țării, a declarat marți Josep Borrell, șeful diplomației europene, citat de Reuters.

Josep BorrellFoto: - / Xinhua News / Profimedia

„Nu am spus că îi vom recunoaște pe talibani”, a afirmat Borrell în cadrul unei conferințe de presă susținute după o întâlnire a miniștrilor de externe ai UE.

„Am spus doar că va trebui să discutăm cu ei despre toate, să încercăm chiar să protejăm femeile și fetele. Chiar și pentru aceasta, trebuie să iei legătura cu ei”, a precizat șeful diplomației europene.

„Vom pune condiții pentru sprijin continuu și ne vom folosi pârghiile (...) pentru a asigura respectarea drepturilor omului. Știu că poate părea gândire deziderativă ceea ce spun. Însă ne vom folosi cu toți pârghiile”, a subliniat Josep Borrell.

Acesta a declarat că ajutoarele umanitare pentru Afganistan trebuie menținute și chiar sporite însă că guvernul afgan va primi asistență doar dacă anumite condiții sunt îndeplinite.

Declarațiile lui Josep Borrell vin după ce marțea trecută acesta îndemnase guvernul de la Kabul să lucreze alături de talibani pentru a ajunge la un acord care să garanteze respectarea drepturilor afganilor, scrie Reuters.

Citește și: