​România evaluează posibilitatea de a prelua personalul local afgan care a sprijinit autoritățile române în Afganistan și, temporar, personal care a sprijinit misiuni ale organizațiilor europene și euroatlantice, a anunțat ministrul de Externe Bogdan Aurescu, marți, la reuniunea extraordinară a miniștrilor de Externe din statele membre ale UE.

Bogdan AurescuFoto: mae.ro

Reuniunea s-a desfășurat în format video-conferință și a fost convocată de Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Josep Borrell, în contextul crizei din Afganistan, discuțiile vizând evoluțiile politice, situația umanitară, procesul de repatriere a cetățenilor europeni, precum și evaluări de etapă privind posibile direcții de acțiune ale UE, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

El a anunțat că România "își manifestă deschiderea și evaluează la nivel interinstituțional posibilitatea de a prelua, acolo unde se consideră justificat, personalul local afgan ce a sprijinit autoritățile române care și-au desfășurat activitatea în Afganistan, după o analiză a fiecărui caz, inclusiv din punct de vedere securitar".

De asemenea, România "își exprimă deschiderea și analizează posibilitatea de a prelua temporar personal afgan care a sprijinit misiuni ale organizațiilor europene și euroatlantice, după parcurgerea etapelor procedurale inter-instituționale, inclusiv validările de securitate care se impun", a mai spus Aurescu.

Conform MAE, Bogdan Aurescu a susținut continuarea apelurilor UE și ale partenerilor internaționali pentru încetarea imediată a violenței pe tot teritoriul Afganistanului și a subliniat necesitatea protejării vieții cetățenilor, precum și nevoia restabilirii imediate a securității și ordinii civile.

El a mai susținut nevoia asigurării condițiilor necesare pentru părăsirea Afganistanului de către cetățenii străini și afgani care doresc acest lucru și a vorbit despre demersurile autorităților române pentru repatrierea cetățenilor români aflați încă în Afganistan.

Referitor la perioada imediat următoare, șeful diplomației române a susținut că rămâne prioritară transmiterea concertată de către comunitatea internațională a mesajelor privind necesitatea respectării obligațiilor internaționale de către Afganistan, inclusiv aplicarea corespunzătoare a dreptului internațional umanitar, concomitent cu respectarea drepturilor omului, cu accent pe drepturile femeilor și copiilor.