Prim-vicepreşedintele afgan Amrullah Saleh a transmis marţi că se află în Afganistan şi că este „preşedintele interimar legitim” după ce preşedintele Ashraf Ghani a fugit din ţară în timp ce talibanii cucereau capitala Kabul, informează Reuters.

Amrullah SalehFoto: Wikipedia

Saleh a declarat săptămâna trecută la o ședință de securitate prezidată de Ghani că este mândru de forțele armate și că guvernul va face tot posibilul pentru a întări rezistența în fața talibanilor.

Dar țara a căzut în mâna talibanilor în câteva zile, mai degrabă decât lunile pe care le perevedeau serviciile secrete americane.

Saleh a spus că este „inutil” să se certe cu președintele american Joe Biden, care a decis să retragă forțele SUA.

El a cerut afganilor să arate că Afganistanul „nu este Vietnam, iar talibanii nu sunt nici pe departe Viet Cong”.

Un videoclip cu afgani disperați care încercau să urce pe un avion militar american când era pe punctul de a decola aduce aminte de o fotografie din 1975 cu persoanele care încercau să urce pe un elicopter pe un acoperiș în Saigon în timpul retragerii din Vietnam.

Potrivit AFP, Saleh, inamic jurat al talibanilor, s-a retras în ultima regiune care nu se află încă în mâinile insurgenţilor, valea Panshir, la nord-est de Kabul.

El a mai spus că spre deosebire de SUA şi NATO, ”noi nu ne-am pierdut curajul şi vedem oportunităţi imense înaintea noastră. Avertismentele inutile s-au încheiat. Alăturaţi-vă rezistenţei”.