Premierul ungar Viktor Orbán a anunțat că guvernul va organiza un referendum privind controversata lege anti-LGBT, informează Euronews.

Viktor OrbanFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Orbán a făcut anunțul în timpul unei înregistrări difuzate live pe pagina sa de Facebook.

Premierul ungar și partidul său de guvernământ, Fidesz, afirmă Legea de Protejare a Copiilor este menită să garanteze siguranța acestora și să combată pedofilia.

Însă legislația a fost puternic criticată de Uniunea Europeană din cauza prevederilor sale împotriva minorității LGBT.

Comisia Europeană a anunțat că va da în judecată Ungaria în urma adoptării legii, vizată de acțiunea executivului de la Bruxelles fiind și Polonia, din cauza „zonelor libere de LGBT” decretate în această țară.

Legea a fost adoptată de Parlamentul de la Budapesta pe 15 iunie, în timpul așa-numitei „Pride Month” în care comunitățile LGBT din întreaga lume organizează manifestații de celebrare.

Legea interzice prezentarea unor subiecte ce țin de homosexualitate și transgenderism în școli și în reclame sau emisiuni TV. De asemenea legea echivalează homosexualitatea cu pedofilia.

Adoptarea sa a fost amplu criticată de politicienii europeni care acuză că aceasta încalcă Articolul 21 din Carta Drepturilor Fundamentale a UE și că stigmatizează persoanele LGBT.

Cel mai vocal critic a fost prim-ministrul olandez Mark Rutte care a declarat că Ungaria nu își mai are locul în UE.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a catalogat la rândul ei legea drept „o rușine”.

Însă Viktor Orbán a respins aceste acuzații, susținând că este o chestiune ce ține de suveranitatea națională și că „birocrații de la Bruxelles nu au nicio treabă aici”.

Citește și: