Comisia Europeană a demarat procedura juridică împotriva Ungariei pentru legea care interzice promovarea conținutului LGBTQ pentru minori și împotriva Poloniei pentru instituirea așa ziselor ”zone libere de persoane aparținând minorităților sexuale”. Decizia vine după ce legea adoptată de Cabinetul Viktor Orban a generat cel mai tensionat summit UE din ultima vreme, acesta fiind confruntat fățiș de mai mulți lideri europeni. Cel mai vocal a fost premierul Olandei Mark Rutte care invita Ungaria să iasă din UE dacă nu poate respecta valorile uniunii.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Europa nu va permite niciodată ca părți ale societății sale să fie stigmatizate. fie că este vorba despre iubire, vârstă, etnie, opinii politice sau credințe religioase. Am demarat acțiunea legală împotriva Ungariei și Poloniei pentru încălcarea drepturilor fundamentale ale persoanelor LGBTQ”, a transmis joi Comisia Europeană, într-un comunicat de presă.

Egalitatea și respectul pentru demnitate și drepturile omului sunt valori esențiale ale UE, prevăzute la articolul 2 din tratat, astfel încât Comisia va uza de instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a apăra aceste valori, mai precizează sursa citată. Comisia lansează astfel procedurda de infringement împotriva Ungariei și Poloniei în legătură cu egalitatea și protejarea drepturilor fundamentale.

Surse diplomatice declarau recent, pentru Reuters, că executivul de la Bruxelles ia în calcul acțiuni legale împotriva Poloniei din cauza deciziei unor autorități locale privind instituirea așa-numitelor ”zone libere de persoane LGBT”.

UE insistă că toate statele membre trebuie să respecte drepturile LGBT, însă puterea naționalistă de la Varșovia este cunoscută pentru politicile sale anti-gay incluse în platforma de guvernare. În martie a interzis explicit persoanelor de același sex să adopte copii, în timp ce peste 100 de orașe și regiuni s-au proclamat ”zone libere de persoane LGBT".

"Verificăm dacă există o încălcare a tratatelor UE”, în această operațiune de creare a zonelor, a precizat un oficial european, adăugând că procesul nu a fost încă finalizat. Un al doilea oficial de la Bruxelles a confirmat că dosarul este în lucru. Procedura de infringement ar obliga Polonia să elimine zonele respective, în caz contrar fiind pasibilă de amenzi.

Contactat în legătură cu acest lucru, purtătorul de cuvânt al guvernului polonez a precizat: ”Nu există legi în Polonia care să discrimineze între persoane pe baza orientării lor sexuale”. Comisia Europeană a demarat deja proceduri împotriva Poloniei pentru subminarea statului de drept.

Polonia a fost și una dintre cele două state, alături de Slovenia, care i-au luat apărarea premierului Ungariei, Viktor Orban, la ultimul summit UE.

Ungaria a adoptat la 15 iunie o lege care interzice ”reprezentarea sau promovarea” în rândul minorilor a homosexualităţii sau a schimbării de sex.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a calificat drept o ”ruşine” această lege, intrată în vigoare săptămâna trecută, însă guvernul ungar a respins criticile şi cererile executivului european.

În Polonia, o sută de comunităţi locale au adoptat din 2019 o rezoluţie ”anti-ideologia LGBT”. Comunităţile respective reprezintă o treime din teritoriul Poloniei şi sunt situate în principal în estul şi sud-estul ţării, zone cu puternică tradiţie catolică.