Comandantul forţelor americane şi NATO în Afganistan, generalul Austin Scott Miller, şi-a încheiat mandatul luni, în cadrul retragerii definitive a trupelor străine din această ţară devastată de 20 de ani de război, dar în care talibanii câştigă din nou teren, relatează AFP și News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Generalul Miller, care conducea din septembrie 2018 forţele coaliţiei din Afganistan, i-a predat comanda, în cadrul unei ceremonii, generalului Kenneth McKenzie, comandantul Comandamentului Central american (CENCOM), cu sediul în Florida, în sud-estul Statelor Unite, însărcinat cu activităţi militare în 20 de ţări, în Orientul Mijlociu şi Asia Centrală şi de Sud, între care şi Afganistanul.

Retragerea trupelor americane și NATO

Trupele americane și NATO au părăsit la începutul acestei luni baza aeriană de la Bagram, cea mai mare din Afganistan și un centru operațional cheie pentru forțele Coaliției ce au invadat Afganistanul pentru a-i înlătura pe talibani de la putere.

Este așteptat ca retragerea completă a trupelor americane din Afganistan să fie finalizată până la sfârșitul lunii august după ce termenul inițial, anunțat de președintele american Joe Biden ca fiind pe 11 septembrie 2021, a fost decalat.

„Te uiți la situația de securitate, nu este bună. Afganii își dau seama că nu este bună. Talibanii sunt în mișcare. Începem să creăm condiții aici care nu arată bine pentru Afganistan în viitor dacă există o tentativă de preluare militară [a puterii]”, afirmase recent într-un interviu generalul Austin Scott Miller, cel mai înalt comandant american din Afganistan.

„Ar trebui să fim îngrijorați. Pierderea rapidă de teren trebuie să fie îngrijorătoare, unu, fiindcă războiul este fizic dar are și o componentă psihologică și de moral. Și speranța chiar contează. Și moralul chiar contează”, a mai afirmat acesta, potrivit CNN.

Președintele american Joe Biden a declarat în schimb în cursul unei conferințe de presă că el crede că afganii „au capacitatea de a susține guvernul”.

Biden a mai afirmat că Statele Unite au luptat în Afganistan timp de aproape 20 de ani și că este timpul ca această țară să preia securitatea în propriile mâini.

Retragerea trupelor americane din Afganistan, țară în care SUA luptă din 2001, are loc în urma unui acord încheiat cu talibanii de administrația fostului președinte republican Donald Trump și susținută ulterior de succesorul său, democratul Joe Biden.