UPDATE 18.00: Președintele american Donald Trump a salutat semnarea acordului între SUA și talibani, afirmând că este o mișcare menită să pună capăt celui mai lung război american și să aducă acasă trupele americane, relatează Reuters.
"Lucrăm pentru a pune capăt, în sfârșit, celui mai lung război al Amercii și pentru a aduce acasă trupele noastre”, a transmis Trump, potrivit unui comunicat al Casei Albe.
Secretarul de stat al SUA Mike Pompeo și liderii talibani au participat la ceremonia de semnare a acordului de la Doha, în Qatar. Acordul a fost semnat de către trimisul special al SUA, Zalmay Khalilzad, şi liderul politic taliban Mullah Abdul Ghani Baradar.
Într-un discurs susținut cu această ocazie, Pompeo le-a cerut talibanilor ”să-și țină promisiunile privind ruperea oricăror legături cu al-Qaeda și alte grupări teroriste".
Baradar a precizat, în schimb, că speră că, acum, Afganistanul poate depăși decenii de conflict. "Sper că, odată cu retragerea tuturor trupelor străine din Afganistan, națiunea afgană condusă de un regim islamic va porni spre o nouă viață prosperă”, a spus el.
Pe de altă parte, ministrul american al apărării, Mark Esper s-a aflat în Kabul alături de președintele afgan Ashraf Ghani, al cărui guvern nu a participat la discuțiile dintre partea americană și talibani.
”Este un moment plin de speranță, însă este doar începutul. Drumul pe care îl avem de parcurs nu va fi ușor. Instaurarea unei păci durabile în Afganistan va necesita răbdare și compromis din partea tuturor celor implicați.”, a declarat Esper. El a dat asigurări că SUA vor continua să susțină guvernul din Afganistan.
Semnarea acordului ar trebui să fie urmată de discuții bilaterale între guvernul afgan și talibani.
Potrivit acordului semnat sâmbătă, militanții se obligă să nu permită al-Qaeda sau altor grupuri extremiste să opereze în zonele pe care le controlează.
SUA și guvernul afgan ar urma să elibereze până la 5.000 de prizoneri, în timp ce talibanii vor elibera în jur de 1.000 de prizonieri, până la data de 10 martie, potrivit acordului.
De asemenea, începând cu luna august, guvernul american ar urma să dispună ridicarea sancțiunilor impuse membrilor grupării talibane, mai transmite Reuters.
Părțile semnatare ale acordului vor căuta să dezvolte ”relații bilaterale pozitive”.
Zeci de militari români au murit în Afganistan
Ministerul Afacerilor Externe de la București a transmis că România salută semnarea acordului dintre SUA și talibani pentru normalizarea situației din Afganistan, precum și a declarației comune pentru pace dintre SUA și guvernul afgan.
”România speră că acestea vor contribui la întărirea încrederii între toate părțile implicate în conflict și la consolidarea premiselor favorabile pentru următoarele etape ale procesului de negociere, în special lansarea negocierilor intra-afgane în sensul obținerii unei soluții consensuale. România va continua să susțină demersurile de asigurare a păcii și securității în Afganistan, în coordonare deplină cu aliații săi, în cadrul NATO”, a precizat MAE.
#Romania welcomes t/signing of t/ #US\uD83C\uDDFA\uD83C\uDDF8-#Talibans Agreement for Peace in #Afghanistan\uD83C\uDDE6\uD83C\uDDEB & t/\uD83C\uDDFA\uD83C\uDDF8-\uD83C\uDDE6\uD83C\uDDEB Joint Declaration for Bringing Peace to Afghanistan. We hope that their implementation will offer a stable climate, strengthen trust & consolidate premises 4 durable peace
— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) February 29, 2020
SUA, la comanda președintelui de atunci George W. Bush, au invadat Afganistanul la câteva săptămâni de la atentatele din 11 septembrie 2001, comise de gruparea teroristă al-Qaeda, al cărei cartier general opera în această țară.
Liderul mișcării teroriste, Osama Bin Laden, a fost ucis de trupele americane în mai 2011, în apropiere de capitala pakistaneză Islamabad.
Mai bine de 2.400 de soldați americani au murit în timpul acestui conflict. În prezent, sunt staționați în jur de 12.000 de soldați, iar președintele Donald Trump a promis să pună capăt acestui conflict.
Zeci de militari români și-au pierdut viața sau au fost răniți în Afganistan, unde România avea, în septembrie anul trecut, 762 de militari români.
Ultimul atac căruia i-a căzut victimă și un militar român a avut loc la Kabul, pe 5 septembrie, la doar trei zile de la atentatul soldat cu 16 morţi şi peste 100 de răniţi şi în care şi-a pierdut viaţa şi un diplomat român, iar un altul a fost grav rănit. Atacul a fost revendicat de militanţii talibani şi s-a soldat cu cel puţin 10 morţi şi 42 de răniţi.
România a dislocat, în iulie 2002, în Afganistan, primul batalion de infanterie format din 405 militari provenind din Batalionul 26 infanterie ″Neagoe Basarab", sub comanda Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF).
Aceasta a reprezentat prima acţiune de luptă a Armatei Române în afara frontierelor naţionale după cel de-al Doilea Război Mondial. De atunci, mai mulţi militari români au căzut victime în Afganistan.
Crescatorii aia de capre de stau in pesteri a facut muci cea mai avansata si dotata armata de pe glob.
Asta spune multe cui vrea sa auda( Rusia, China, Iran)....au cam vazut ce pot si ce stiu americanii...
Intr-adevar Afganii sunt luptatori redutabili...in ultimii 50 de ani le-au facut fata cu brio atat Rusilor cat si Americanilor....fara nicio revolutie industriala, fara tehnica de ultima ora, fara drone si sateliti.
Asta spune multe despre utilitatea acestor tehnologii in razboiul purtat cu o natiune determinata si calita in razboi
Comparati ,ma,SUA cu Rusia in toata istoria lor si poate ,din rusine,nu mai comentati ...
Saraci si cinstiti ca Iliescu ba chiar mai rau.
Si daca maine, poimaine ii loveste un virus ii vezi cu mana intinsa la ONU cersind mascute de fata si medici.
Asta este ideea principala
ka talibani ma refer, fraieriti de bin laden.
pleaca americanii, dau jos guvernul.
si se omoara intre ei.
Este și un film foarte bun despre asta https://en.wikipedia.org/wiki/Charlie_Wilson%27s_War_(film)#Aftermath .
In plus, SUA nu a reusit sa rezolve motivul principal al rezistentei - productia de heroina. "Crescatorii de capre" de care vorbesc pampalaii mai sus, adica populatia pashtun, sunt de fapt fermieri, care cultiva ce se vinde.. mac!
"a furat-o la fel de spectaculos de la niste tarani"
Ca sa nu mai vorbim ca in Vietnam US se batea de fapt cu rusii , nu cu crescatorii de orez.
Iar talibanii nu au batut in mod 'spectaculos" trupele US ci ur si simplu si-au omorat proprii concetateni(ca si VietCong-ul) pana cand americaniii au obosit.
din cauza lor va certarati si cu prietenii rusi.
fara americani, v'ar vinde nemtii pe gaz si macrou ca supliment, pt. mana buna, la vanzarea unor fregate, distrugatoare, chiar si niscai submarine.
Alt razboi pierdut de SUA, au fost...au instaurat pacea...si au plecat cu coada intre picioare....
Si regulile astea sunt valabile inclusiv in Rusia.
Asa s-a aflat si ca Sadan nu avea arme de distrugere in masa, si ca aceasta informatie a fost lansata tot de america ca sa aiba justificare pentru invazie.
PS. si inainte tot cu 2 ore trebuia sa ajungi la aeroport, chill
Primul atac terorist aviatic. Teroristul era agent CIA.
Operatiunea Cyclone
Inarmarea si antrenarea talibanilor din Afghanistan de catre CIA in anii '80, pentru a lupta impotriva rusilor.
In razboiul Ruso-Afgan din anii '80. SUA antrena si sustinea logistic....pe cine crezi, pe mujahedini( daca asta iti spune ceva....mujahedin luptator ce sustine jihadul si lupta in numelei islamului( religia pacii of course)).
Cine sunt mujahedinii din anii '80...nimeni altii decat parintii Al Quaeeda, Statul Islamic & Co.)
Prin urmarea...prin razboiul din Afganista...americanii nu fac decat sa astupe cu pamant kktul facut tot de ei in razboiul Ruso-Afgan.
Urmarea a fost instruirea militara a talibanilor ,de pilda i-au invatat cum sa faca IED ,adica dispozitive explozive improvizate si le-au livrat rachete Stinger si alte categorii de armament.
Talibanii au folosit mai tarziu ce au invatat de la americani impotriva lor.
IED au facut multe victime si pagube materiale trupelor americane.
Rusii au plecat din Afganistan datorita lui Gorbaciov si a prabusirii URSS.
Europa de Vest,Japonia,Coreea de Sud sunt creatia Marelui Licurici,iar Europa de Est...
Da' alde "genuche" intelege greu.
De ce as fi eu,ma,postac si nu un comentator onest,echilibrat ,cu oarece cultura istorica,ha?
Nu mai fac razboaie pentru petrol...dar tot au nevoie de resurse naturale( siliciu, cupru, magneti, etc....)
Noaptea mintii!
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/157918533655871488
Razboiul Ruso-Afgan 1979-1898( Rusii sustin Partidul Popular Democrat din Afganistan- SUA, Arabia Saudita, Pakistan&Co. ii sustin pe mujahedini- luptatori jihadisti in numele islamului).
Rusii isi dau seama ca nu mai are rost razboiul asta( politic si economic) si pleaca...echivalent cu on infrangere.
Cine castiga....mujahedinii, cine se formeaza din mujahedini....Al Qaueeeda si Stat Islamic( ca sa vezi coincidenta).....creatia americanilor ii musca de fund.
Ca sa recapitalum...in razboiul din Afganistam americanii nu au facut decat sa incerce sa acopere cu pamant kktul lasat in urma de pe timpul razboiului Ruso-Afgan.