ANALIZĂ. SUA și talibanii se pregătesc pentru o pace istorică. Ce rămâne în urma celui mai lung război din istoria Americii

de Cătălin Gomboș     HotNews.ro
Luni, 24 februarie 2020, 9:45 Actualitate | Internaţional


Soldați americani și lideri talibani
Foto: Profimedia
​Donald Trump a anunțat că va semna personal un acord de pace cu talibanii din Afganistan, dacă armistițiul provizoriu intrat în vigoare pe 22 februarie va fi respectat. Ce a însemnat însă acest război din Afganistan în care și-au pierdut viața mii de soldați, inclusiv români?

Info pe scurt

 • Scoaterea militarilor dintr-o zonă de război îi va aduce puncte electorale lui Donald Trump iar dacă se adaugă la asta și uciderea câtorva inamici ai Statelor Unite (Abu Bakr al-Baghdadi, Qassem Soleimani sau liderul unei francize Al Qaida) plus o economie care merge bine, șansele lui Trump de a fi reales cresc semnificativ.
 • Acordul de pace va consfinți, practic, recunoașterea oficială a mișcării talibane ca actor politic, ceea ce în sine înseamnă o revenire remarcabilă pentru o grupare care, în urmă cu mai puțin 20 de ani, aproape fusese ștearsă de pe fața Pământului din cauza asocierii sale cu răul reprezentat de rețeaua Al Qaida.
 • Progresele din Afganistan sunt minore: femeile mai au foarte, foarte mult până să ajungă la un statut asemănător cu cel din Occident, pentru că societatea afgană în ansamblul său rămâne patriarhală, reconstrucția nu s-a încheiat, instituțiile sunt afectate de corupție și nepotism.
 • Afganistanul a rămas de departe cel mai mare producător și exportator global de opium și heroină, cu un nivel al producției mult peste maximul atins în perioada talibană.
 • E greu de crezut că talibanii vor renunța la ideologia lor, că vor trece la un islam mai moderat. Probabil că vor încerca să impună, iar, legislația islamică în interpretarea lor extremă.

Războiul din Afganistan este cel mai lung din istoria Statelor Unite: sunt mai bine de 18 ani de când a izbucnit și nu sunt semne că, într-un viitor previzibil, i s-ar putea pune punct pe calea armelor. Este clar că americanii nu au cum să câștige acest război – ba chiar sunt voci care spun că l-au pierdut.

Forțele pe care Statele Unite și aliații lor le au în Afganistan în prezent reprezintă doar o fracțiune din maximul de 130 de mii de militari la care ajunseseră, la momentul de vârf, doar efectivele misiunii NATO, ISAF; în paralel, în țară erau prezente și forțele participante la Enduring Freedom, numele oficial al campaniei internaționale lansate de americani după 11 septembrie 2001.

NATO și-a încheiat, în mod oficial, misiunile de luptă în Afganistan la sfârșitul lui 2014, iar în acel moment efectivele forțelor internaționale, inclusiv americane, au fost reduse cu mult. Militarii care au rămas au ca misiuni principale antrenarea armatei și poliției afgane și apărarea unor baze, dar Statele Unite au continuat și să sprijine în teren forțele loiale Kabulului.

Încă din 2014 era deja clar că forțele străine nu au capacitatea de a câștiga războiul de gherilă cu talibanii, însă era la fel de clar că în cazul unei retrageri complete a efectivelor exista riscul unui colaps al Afganistanului.

S-a mers, așadar, pe această soluție de compromis, în speranța că într-o bună zi guvernul de la Kabul va avea capacitatea de a-și controla singur teritoriul – și că acea zi avea să vină cât mai repede.

Trump și miza electorală a retragerii din AfganistanAfgani care se bucură pentru armistițiul semnat de SUA cu talibanii. FOTO via Profimedia Images

Președintele Donald Trump spunea încă din vara lui 2019 că intenționează ca până în alegerile prezidențiale de anul acesta să retragă militarii americani din Afganistan.

Scoaterea militarilor dintr-o zonă de război, dacă este „vândută” cum trebuie publicului, nu are cum să nu aducă puncte într-o campanie electorală, iar dacă se adaugă la asta și uciderea câtorva inamici ai Statelor Unite (Abu Bakr al-Baghdadi, Qassem Soleimani sau liderul unei francize Al Qaida) plus o economie care merge bine, șansele lui Trump de a fi reales cresc semnificativ.

Americanii au negociat cu talibanii în Qatar, iar la începutul lui septembrie, 2019, un acord de pace între cele două părți părea iminent. Emisarul special american la convorbirile de pace, Zalmay Khalizad, chiar a vorbit despre plan la o televiziune din Kabul: acesta prevedea, printre altele, retragerea a mii de militari americani și abandonarea de către aceștia a cinci baze, într-o primă etapă, în schimbul garanțiilor că talibanii nu le vor oferi adăpost grupărilor teroriste și vor reduce nivelul de violență.

Donald Trump era pregătit să dea o lovitură de imagine întâlnindu-se cu reprezentanții talibanilor, pentru a semna documentul, la Camp David.

Totul s-a prăbușit din cauza refuzului talibanilor de a accepta unele dintre condițiile americane; în plus, aceștia nu doar că nu au redus nivelul de violențe, dar la puțin timp după ce Zalmay Khalilzad a vorbit la televiziunea din Kabul, au lansat un atac terorist asupra unei zone din oraș în care se află străini iar câteva zile mai târziu au organizat un atentat sinucigaș, în care și-a pierdut viața și un militar american (în ambele atacuri printre victime s-a numărat și câte un român).

După colapsul convorbirilor, atenția lumii s-a mutat de pe Afganistan pe alte subiecte: invadarea nord-estului Siriei de Turcia, uciderea lui Abu Bakr al-Baghdadi, tensiunile americano-iraniene și asasinarea lui Qassem Soleimani, procesul lui Donald Trump, Brexitul, epidemia de coronavirus etc.

Apoi, în februarie, a început să apară pe surse multiple informația că, din nou, un acord de pace este iminent. Pe 21 februarie s-a anunțat oficial că, începând din 22, intră în vigoare o perioadă de șapte zile de reducere a violențelor; dacă acest semi-armistițiu ține, atunci se va trece la prima etapă a unui acord de pace.

Documentul va consfinți, practic, recunoașterea oficială a mișcării talibane ca actor politic, ceea ce în sine înseamnă o revenire remarcabilă pentru o grupare care, în urmă cu mai puțin 20 de ani, aproape fusese ștearsă de pe fața Pământului din cauza asocierii sale cu răul reprezentat de rețeaua Al Qaida.

Talibanii: de la salvatori ai Afganistanului, la prietenii celui mai mare terorist al lumiiPe 27 septembrie 1996, talibanii au ocupat Kabulul, pe care forțele legendarului comandant mujahedin Ahmad Shah Massoud îl abandonaseră în cursul nopții. Massoud decisese să se retragă în Valea Panjshir, din nordul țării, unde rezistase ani de zile în perioada războiului cu sovieticii, în ciuda faptului că aceștia lansaseră numeroase ofensive și asalturi la scară largă folosind, pe lângă unitățile regulate – mai bine echipate și mai numeroase decât mujahedinii – aviație și luptători din forțele speciale Spetsnaz.

Acum, „leul din Panjshir”, care înfruntase ceea ce, la vremea respectivă, era considerată a fi cea mai puternică armată a lumii, fugea din calea unei forțe neregulate care nici măcar nu existase cu doi ani mai devreme și care, în loc de avioane, elicoptere și tancuri, se baza pe o flotă de pick-upuri Toyota echipate cu mitraliere grele.

Mișcarea talibană a fost fondată în toamna lui 1994 la Kandahar, în inima zonei paștune a Afganistanului. Țara traversa în acel moment o perioadă haotică.

Regimul pro-sovietic al lui Mohammad Najibullah se prăbușise în 1992, iar comandanții mujahedini care se luptaseră cu el (sau pentru el) și, înainte de asta, cu sovieticii (sau alături de ei) se încăieraseră pentru putere.

Afganistanul fusese împărțit în adevărate feude aflate la discreția unor căpetenii locale (warlords) și ale oamenilor lor care, în multe cazuri, aveau un comportament barbar: răpirile, omorurile, tortura, violarea femeilor și băieților erau la ordinea zilei.

Pe acest fundal au apărut talibanii, o mișcare formată din foști studenți/elevi (în arabă talib, la singular, taliban la plural) la școli religioase, madrasa, grupați în jurul unor mullahi – un fel de echivalent al clerului – care vorbeau de legea lui Dumnezeu. Talibanii au pus capăt haosului, i-au pedepsit pe unii dintre vinovați și i-au oferit populației o anume siguranță, așa că inițial au fost primiți cu brațele deschise.

Ideologia lor era, însă, una extremă, bazată pe o interpretare strictă a Coranului: totul trebuia dus înapoi în vremea profetului Muhammad, totul trebuia făcut exact ca atunci.

Guvernarea lor la Kabul a început prin anunțarea unui lung șir de interdicții la radioul local. Printre acestea – fotbalul, dansul, jocul cu zmee, muzica. Femeilor le era interzis să mai învețe în școli, să lucreze sau să iasă pe stradă neacoperite.

În loc de pastă de dinți, credincioșilor le era recomandată o rădăcină folosită în vremea lui Muhammad. Au urmat execuții publice, pe stadioane, inclusiv lapidări pentru adulter. Regimul instaurat de „salvatori” era unul dintre cele mai opresive – și mai retrograde – din lume.

Talibanii nu au câștigat fără ajutor. Încă de la început, mișcarea a fost sprijinită de Pakistan prin intermediul serviciului său de informații, ISI, care a arătat deseori o preferință pentru extremiștii musulmani, de la grupările afgane pe care le-a finanțat în timpul războiului anti-sovietic, la cele implicate în insurecția anti-indiană din Kashmir.

Pakistanul are două motive pentru care își dorește ca în Afganistan să fie un regim apropiat sau sub controlul său: pentru a obține așa-numita adâncime strategică, un spațiu spre care s-ar putea retrage în cazul unei invazii indiene, și pentru a securiza un coridor al resurselor de hidrocarburi din Asia Centrală către teritoriul său, atât pentru consum cât și pentru tranzit.

Tot de la început, talibanii s-au aliat cu Osama bin Laden, care le-a pus la dispoziție bani și luptători arabi, în schimbul permisiunii de a opera pe teritoriul Afganistanului.

Pe 9 septembrie 2001, teroriști arabi din Al Qaida care pozau în jurnaliști l-au asasinat pe Ahmad Shah Massoud, care de cinci ani bloca cucerirea totală a Afganistanului de către talibani. Două zile mai târziu, Al Qaida a lovit Statele Unite; asasinarea lui Massoud fusese plata făcută de bin Laden pentru a se asigura că talibanii nu se întorc împotriva sa pentru atacarea Americii.

Talibanii și-au respectat partea de înțelegere: au refuzat să îl predea pe bin Laden. Statele Unite au invadat Afganistanul și, în urma unei campanii fulger, talibanii au fost alungați.

Revenirea talibanilor și eșecurile americanilor în AfganistanSoldați americani și lideri talibani. FOTO dintr-un documentar realizat de Tim Hetherington și Sebastian Junger via Profimedia Images


Alungarea talibanilor nu a însemnat, însă, și eliminarea lor. Au început să se regrupeze dincolo de graniță, în Pakistan, unde trăiesc de două ori mai mulți paștuni decât în Afganistan, mulți dintre ei în zone greu accesibile, unde controlul exercitat de Islamabad este minim – dacă există vreun fel de control.

Legăturile tribale i-au ajutat să găsească un adăpost. I-au ajutat și vechii lor prieteni din ISI; chiar dacă Pakistanul participa oficial la războiul global împotriva terorismului, obiectivele sale strategice nu se schimbaseră, la fel cum nu se schimbaseră nici metodele generalilor și agenților săi.

Talibanii au început să lanseze raiduri și atacuri dincolo de graniță, iar în paralel se re-organizau și în Afghanistan. Războiul s-a intensificat constant, cu atacuri tot mai multe, mai ample și mai îndrăznețe de la an la an.

Forțele americane și cele ale aliaților internaționali ai acestora au câștigat majoritatea bătăliilor – sau poate chiar pe toate – însă au fost victorii care au venit cu costuri: morți, răniți, echipamente distruse și avariate. În plus, nici în perioada când efectivele lor atinseseră dimensiunea maximă, aliații nu au putut fi prezenți peste tot.

În timp, talibanii au cucerit teritorii și au reușit să le mențină. La începutul anului trecut, de pildă, guvernul controla sub 60% din teritoriu, 15% era al talibanilor, iar restul era disputat; un an mai târziu, o estimare făcută de Long War Journal în baza informațiilor din surse deschise arată că o și mai mare parte a teritoriului este ocupat sau de talibani sau se află sub atacul acestora, iar guvernul mai are sub control ferm mai puțin de o treime din districte și o jumătate din populație.

Americanii, care probabil că ar fi printre cei mai în măsură să ofere informații exacte, au încetat din 2019 să mai țină – sau să facă publice – statistici cu privire la cât din Afganistan se află sub stăpânirea insurgenților.

Recrudescența talibanilor a fost dublată și de o serie de eșecuri, mai mici sau mai mari, ale politicilor destinate Afganistanului.

Există, desigur, și progrese – s-au făcut câștiguri semnificative în ceea ce privește drepturile femeilor, reconstrucția a avansat în acești ani, s-au pus pe picioare instituții, au existat mai multe cicluri electorale etc. Aceste progrese sunt imperfecte: femeile mai au foarte, foarte mult până să ajungă la un statut asemănător cu cel din Occident, pentru că societatea afgană în ansamblul său rămâne patriarhală, reconstrucția nu s-a încheiat, instituțiile sunt afectate de corupție și nepotism, alegerile s-au organizat cu întârziere și nici până acum nu e clar ce s-a întâmplat cu ultimul scrutin prezidențial, întrucât ambii candidați revendică victoria și au anunțat că vor face guverne.

Dincolo de aceste probleme mai mici, există două eșecuri majore, legate de forțele de securitate afgane și de producția/traficul de droguri. În ciuda faptului că s-au cheltuit miliarde de dolari pentru antrenarea și echiparea forțelor de securitate afgane, ale căror efective sunt de câteva sute de mii de militari, acestea nu au ajuns la standarde care să garanteze că, lăsate singure, le-ar face față talibanilor, iar pierderile rezultate din atacuri ale talibanilor și dezertări sunt prea mari pentru a fi acoperite pe termen lung; există temeri că s-ar putea prăbuși la fel ca armata irakiană atunci când Statul Islamic a lansat un asalt asupra nordului Irakului, în 2014.

Al doilea eșec masiv privește eforturile de a combate producția și traficul de droguri: Afganistanul a rămas de departe cel mai mare producător și exportator global de opium și heroină, cu un nivel al producției mult peste maximul atins în perioada talibană.

În ceea ce privește motivul primar pentru invazia Afganistanului – eliminarea Al Qaida – și aici succesul este unul discutabil. Cei mai mulți dintre teroriștii de atunci, inclusiv Osama bin Laden, au fost uciși sau capturați, bazele de antrenament au fost distruse, brigăzile mobile de luptători arabi nu mai există.

Al Qaida s-a globalizat, însă, și a devenit mult mai activă în zone ca Peninsula Arabică, Levantul și Africa de Vest. În plus, în Afganistan s-a infiltrat o grupare chiar mai radicală decât Al Qaida și mișcarea talibană: Statul Islamic.

Un acord SUA-talibani nu garantează paceaImplementarea completă a unui acord de pace va reprezenta un proces complicat și, cum s-a văzut în septembrie, oricând se poate întâmpla ceva care să îi facă și pe unii, și pe alții, să pună mâna pe arme.

Să presupunem, însă, că talibanii vor reuși să se abțină până se retrag americanii. Ce se va întâmpla după acea retragere? E greu de crezut că talibanii vor renunța la ideologia lor, că vor trece la un islam mai moderat. Probabil că vor încerca să impună, iar, legislația islamică în interpretarea lor extremă.

Pe de altă parte, e greu de crezut și că actualii politicieni locali (mulți dintre ei sunt tot foștii warlords, care și-au păstrat și averile și armatele) vor renunța la putere și la feude. Afganistanul a mai trecut, în epoca modernă, prin experiența retragerii unei mari puteri care susținea regimul de la Kabul și era în conflict cu insurgenți locali: URSS.

După retragerea sovieticilor, la începutul lui 1989, regimul sprijinit de Moscova, al lui Mohammad Najibullah, a reușit să reziste trei ani, grație unei armate numeroase și bine echipate de ruși. Apoi, regimul s-a prăbușit peste noapte, în fața unor forțe mujahedine inferioare.

A urmat războiul civil și, patru ani mai târziu, venirea talibanilor care l-au găsit în Kabul, unde trăise sub protecția ONU, și pe Najibullah. Talibanilor nu le-a păsat ce ar putea zice comunitatea internațională: l-au torturat, împreună cu fratele său, până la moarte, apoi l-au spânzurat de un stâlp.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14363 vizualizari

 • -3 (39 voturi)    
  pace cu teroristii? (Luni, 24 februarie 2020, 10:07)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  nu spunea SUA ca asta nu se face nicidata?

  Dupa ce au invins in Coreea, Vietnam si Cuba, acum castiga si in Afganistan.
  • -3 (9 voturi)    
   talibanii (Luni, 24 februarie 2020, 13:47)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

   au scapat tzara de rusi, au fost aliatii americanilor, numai ca au cazut in plasa al Qaida, org. terorista cu veleitati de forta majora in toata lumea arapa.

   cu talibanii nu pot incheia pacea, caci nu sunt reprezentantii oficiali ai guvernului. va fi un acord tripartit, propbabil. adica guv. afgan, talibani si sua.
   pt. garantare, americanii vor lasa o baza-doua.
   daca cia i'a prelucrat bine pe liderii talibani, e posibil sa iasa.
  • +11 (21 voturi)    
   naspa americanii astia (Luni, 24 februarie 2020, 14:17)

   jondo [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

   in coreea au castigat sudul pt lumea libera. stii diferenta dintre coreea de sud si cea de nord?

   in vietnam au pierdut razboiul in primul rand pt ca spirijinul cetatenesc a fost sapat in continu de catre hipioti si al lor "make love not war". nu am auzit ca numitii hipioti sa verse o lacrima pt milioanele de nevinovati ce putrezeau in gulagul rusesc - caci de fapt americanii s-au batut peste tot cu rusii si in general cu comunismul, in razboaie proxy.

   ca o revansa istorica, acum vietnamul cauta din ce in ce mai mult sprijinul american, dupa ce s-au lamurit cu chinezii, care mai nou au inceput sa le intre in apele teritoriale.

   in cuba le-au retezat-o rusilor printr-o blocada. rusii s-au retreas cu tot cu rachetele lor nucelare. nu a fost niciun razboi in cuba.
 • +6 (6 voturi)    
  Aproape fusese ștearsă de pe fața Pământului (Luni, 24 februarie 2020, 10:31)

  xolv [utilizator]

  din cauza asocierii cu Al Qaida ???
  • +5 (5 voturi)    
   din cauza bombardamentelor (Luni, 24 februarie 2020, 12:42)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   americane.
   • 0 (2 voturi)    
    mda (Luni, 24 februarie 2020, 13:49)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    al Qaida ii adpostea de bombele americane...
    • 0 (4 voturi)    
     atacurile aeriene pareau (Luni, 24 februarie 2020, 15:36)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

     fara efect; totusi, ca sa nu moara in bombardamente, talibanii au parasit Kabulul si au fugit in munti. Au renuntat la controlul Kabulului ca sa ramana in viata.
     • +1 (5 voturi)    
      daca jucau politic (Luni, 24 februarie 2020, 16:21)

      nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      puteau fi la guvernare.
      ei au ales sa joace cu tov. kalajnikov.
      • -1 (1 vot)    
       Tu nu intelegi ca nu mai puteau (Marţi, 25 februarie 2020, 9:36)

       bancher [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

       ramane in Kabul? Bush jr era dispus sa rada Kabulul de pe fata pamantului, daca mai erau talibani in el. E mult mai usor sa te aperi in munti decat intr-un oras.
 • 0 (20 voturi)    
  oare unde exporta heroina si cocaina? (Luni, 24 februarie 2020, 11:56)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  Te pomenesti ca au oprit razboiul fiindca economia importatorilor avea de suferit...
 • -6 (24 voturi)    
  fraza (Luni, 24 februarie 2020, 12:02)

  Toni_Romania [utilizator]

  " acest război din Afganistan în care și-au pierdut viața mii de soldați, inclusiv români"
  Dar de zecile de mii de civili afgani omorati de aliati care au bombardat nunti-botezuri nu zicem nimic?

  multe ca astea
  https://en.wikipedia.org/wiki/Haska_Meyna_wedding_party_airstrike
  • +1 (13 voturi)    
   s-au bombardat si spitale, (Luni, 24 februarie 2020, 12:43)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   atat de talibani cat si de americani.
 • +3 (5 voturi)    
  O "pace" care va dura (Luni, 24 februarie 2020, 13:25)

  UpNext [utilizator]

  in cel mai bun caz cateva putine saptamani, dupa care conflictul se va relua. Motivul? Oricare, n-are importanta; nici macar nu trebuie vreun motiv.
 • +3 (13 voturi)    
  O eroare (Luni, 24 februarie 2020, 13:27)

  Imperialistu [utilizator]

  Talibanii nu vor respecta nici un acord. Documentele semnate cu teroristii nu valoreaza nici cat hartia irosita pe ele. In rest, talibanii nu au salvat pe nimeni niciodata. Nu stiu ce cauta "salvatori ai afganistanului" intr-un articol despre talibani.
  • -3 (3 voturi)    
   Bineinteles ca nu vor respecta acordul! (Marţi, 25 februarie 2020, 10:19)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Imperialistu

   Traditional musulmanii nu respecta acordurile cu crestinii, teroristii nici atat. ,,Nu faceti pace cat timp sunteti in avantaj'', spune in Coran. Asa ca talibanii (cuvant care de fapt inseamna student la teologie) nu vor respecta acordul. Trump stie bine asta, dar se foloseste de el ca o stratagema sa fie votat de americani pentru inca un mandat. Am facut pace cu talibanii, asa ca votati-ma, va spune el. Ce va fi in Afganistan dupa alegeri, vai si amar.
   Talibanii nu vor respecta acordul ptr ca nu au interes. Interesul lor este sa scape de americani, si dupa acord americanii vor pleca (sau vor lasa o prezenta nesemnificativa).
   Dupa aceea, talibanii vor face iar ce stiu ei mai bine: sa dea cu acid peste fete care merg la scoala, sa lapideze femei (pe nedrept acuzate de adulter), sa ii pedepseasca pe cei care fumeaza, sa aplice Sharia la sange, sa biciuiasca vanzatorii care pun pe taraba roasii langa castraveti pe motiv ca seamnana cu organele genitale masculine, sa rapeasca turisti straini etc. Trebuie sa fii f naiv sa crezi ca talibanii se vor cuminti ptr simplu fapt ca au semnat un petec de hartie cu americanii. Teroarea va continua, si de ea vor ,,beneficia" afganii nevinovati (mai ales femeile).
   • +2 (4 voturi)    
    Dovada? (Marţi, 25 februarie 2020, 11:22)

    Yii [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Mentioneaza te rog unde in Coran ai gasit "Nu faceti pace cat timp sunteti in avantaj".
    Capitol + verset, ca sa fie usor de gasit.

    Sau daca vrei sa te scutesc sa mai cauti, iti pot spune eu: nu scrie nicaieri asta.

    Vad ca tu te-ai specializat in dezinformare. Nu e singurul articol in care minti pe fata.
    • -3 (3 voturi)    
     Tu pe unde studiezi Coranul? (Marţi, 25 februarie 2020, 14:48)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui Yii

     Mergi intr-o tara araba, unde chiar se aplica Cornaul, Sharia si invataturile profetului, ai apoi stam de vorba.
     Stai in Romania, o tara super prietenoasa cu musulmanii, si dai altora lectii de Coran. Mergi in Arabia Saudita sau Afganistan, vezi cum se aplica Coranul si Sharia acolo, si apoi mai stam de vorba.
    • -3 (3 voturi)    
     Asta e doctrina dupa care (Marţi, 25 februarie 2020, 14:53)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui Yii

     se ghideaza musulmanii inca de la moartea profetului. A fost lasata cu limba de moarte, si aplicata de toti comandantii de oaste musulmani (care nu incheiau pace decat dupa ce o luau pe coaja).
     Ptr mine e clar: imamii va spun strict ce le convine lor din istorie.
     • +1 (3 voturi)    
      Dovada? (Marţi, 25 februarie 2020, 15:15)

      Yii [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      Asa cum ti-am spus si inainte, sunt musulman, deci las-o balta cu a-mi spune mie sa studiez Coranul, ca nu tine.

      Totusi ai evitat ce ti-am cerut.
      Ai sustinut ca in Coran scrie: "Nu faceti pace cat timp sunteti in avantaj".

      Esti capabil de a aduce dovada?
      Capitol + verset, te rog.
 • +4 (16 voturi)    
  Ubde si-au rupt coltii sovieticii nici (Luni, 24 februarie 2020, 13:43)

  xrogo [utilizator]

  americanii nu s-au dovedit mai breji!
  • -5 (11 voturi)    
   pentru ca au facut greseala sa (Luni, 24 februarie 2020, 15:39)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   coboare din avioane si sa lupte cu ei la sol. Ia sa fi dat URSS sau Rusia cu toate bombele atomice invechite peste Afganistan, sa vedem cati talibani mai ramaneau in viata...asa scapau si de costurile depozitarii unor bombe vechi, si scapau si de talibani.
   • +4 (10 voturi)    
    Bravo (Luni, 24 februarie 2020, 16:55)

    Yii [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Frumos indemnul tau la genocid.
    Ai si poza cu Stalin acasa pe perete?
    • -3 (3 voturi)    
     Dar talibanii nu au facut genocid? (Marţi, 25 februarie 2020, 9:37)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui Yii

     Cu ce ai fi vrut sa se raspunda??
     • +2 (4 voturi)    
      Pe bune? (Marţi, 25 februarie 2020, 11:27)

      Yii [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      Raspunsul la genocid e tot genocid?
      Iar ce fac talibanii le poti numi eventual crime, dar in niciun caz genocid.

      Dar presupunand ca ai avea dreptate: daca X omoara nevinovati, Y trebuie sa raspunda la fel? Omorand tot civilii?

      Oare la Hotnews se filtreaza comentariile doar pe baza de injuraturi? Instigarea la crima nu conteaza?
   • +2 (6 voturi)    
    Nu fu greseala ci prostie, crunta (Luni, 24 februarie 2020, 21:26)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Din ceruri sa dai cu bumba si sa te dai mare e usor. La cafteala face to face se vede cine e mai tare!!!
  • 0 (2 voturi)    
   diferenta e ca sovieticii au disparut ca stat (Marţi, 25 februarie 2020, 8:29)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Dupa Afghanistan.
   Gurile rele zic ca razboiul ala a fost bomboana de pe coliva URSS-ului.
   • -1 (1 vot)    
    exclus. (Marţi, 25 februarie 2020, 9:45)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    URSS a disparut din cauza nevoii de emancipare a statelor din sfera de influenta a Rusiei. Teoretic federatia s-a destramat prin actul de demisie al lui Gorbaciov la 25.12.1991, insa in realitate multe republici deja se desprinsesere de URSS si isi declarasera indepenenta: Republicile Baltice, Georgia, Ucraina, Belarus, Moldova, Kirgastan, Uzbekistan, Tadzikistan, Armenia si Azerbaidjan. Ramasese doar Rusia, asa ca Boris Eltin a declarat si independenta Rusiei fata de URSS si s-a terminat cu URSS.
 • +4 (8 voturi)    
  Ramane... (Luni, 24 februarie 2020, 15:51)

  lucky luck [utilizator]

  Praful, pulberea si miile de miliarde irosite intr-un razboi care a produs zeci sau sute de mii de morti.
  Asta ramane.
  Intelligence!
  • +2 (8 voturi)    
   California Dreaming, un film romanesc (Luni, 24 februarie 2020, 17:58)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui lucky luck

   Cam asta ramane dupa americani.

   Isi baga coada prin tari ce n-au reusit mai mult decat sa aiba un dictator la conducere, spunand ca "apara democratia", divizeaza natiunile in doua tabere, una minoritara, idealist-elitista, pro-americana, care (crede ca) are de castigat din influenta americana, si cealalta, de obicei majoritara, care e marginalizata economic si care devine puternic anti-americana. Apoi, cand ti-e lumea mai draga, pe americani ii apuca pragmatismul si se cara, ca deh, democratia nu e pentru orice barbar, si implementarea ei ii costa prea mult.

   Bastinasii ramasi singuri se bat ca chiorii si in final tabara anti-americana preia puterea si se alege praful de toate reformele, de firava democratie, de economie, tara ajunge un haos numai bun pentru un nou dictator, rusii isi freaca mainile de bucurie si se asigura ca noul dictator e prietenul lor...
   • +4 (6 voturi)    
    Precis ai vazut filmul (Luni, 24 februarie 2020, 18:19)

    John M. [utilizator] i-a raspuns lui clint

    "Charlie Wilson's War" (cu Tom Hanks) care, dupa ce bagase miliarde in armamentul dat mujahadinilor sa lupte cu rusii intre 1979 si 1989, incerca sa obtina bani pentru a construi o scoala in Afganistan dupa plecarea rusilor si a fost refuzat de comitetul respectiv. La care Charlie Wilson zice:" This is what we always do. We fuck up the end game".
   • +3 (9 voturi)    
    Rusii au fost caftiti de Taliban (Luni, 24 februarie 2020, 18:54)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui clint

    intr-un stil care ar trebui sa te faca sa taci din gura!!!
    • 0 (2 voturi)    
     pe teren nu au luat bataie asa mare (Marţi, 25 februarie 2020, 9:47)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

     dar razboiul devenise prea costisitor, nu si l-au mai permis, iar beneficiile erau minime. In realitate pierderile afganilor in oameni au fost mult mai mari decat cele ale rusilor si americanilor la un loc.
 • +2 (2 voturi)    
  s-au luptat 20 de ani cu talibanii (Marţi, 25 februarie 2020, 11:46)

  larnaka [utilizator]

  Acum americanii fac pace cu ei...ce umilitor !
  • -1 (1 vot)    
   Nu va fi pace acolo. (Marţi, 25 februarie 2020, 14:51)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui larnaka

   Talibanii sunt prea indoctrinati sa respecte vreun tratat de pace. Tratatul a fost semnat de Trump ca sa pacaleasca opinia publica si sa mai castige un mandat.
   Imediat ce pleaca americanii, talibanii se pun iar pe omoarat.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by