Trupele americane şi NATO au părăsit baza aeriană de la Bagram, au declarat vineri mai multe surse din cadrul Pentagonului pentru AFP și BBC, acestea adăugând că retragerea tuturor trupelor străine din Afganistan este iminentă, potrivit News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Toate forţele coaliţiei au părăsit Bagram”, a declarat sub protecţia anonimatului un oficial din Pentagon pentru AFP, fără a preciza însă momentul exact în care a avut loc retragerea din această bază, situată la 50 de kilometri nord de Kabul sau data la care baza urmează să fie predată în mod oficial armatei afgane.

După 20 de ani de prezenţă în Afganistan, NATO a anunţat la 29 aprilie retragerea trupelor aliate, deschizând astfel calea unei perioade de o uriaşă incertitudine în această ţară, devastată în continuare de violenţe, scrie CNN.

Preşedintele american Joe Biden a stabilit ca termen-limită al retragerii americane data de 11 septembrie, care marchează 20 de ani de la atentatele teroriste care au determinat Washingtonul să răstoarne regimul talibanilor, care adăpostea jihadişti din cadrul Al-Qaida.

Până în prezent, această retragere a avut loc într-un ritm alert, alimentând speculaţii cu privire la faptul că ar urma să se încheie la sfârşitul lui iulie.

De la începutul lui mai, talibanii au lansat mai multe ofensive importante în ţară, în timp ce forţele guvernamentale depun eforturi să-şi consolideze poziţiile în regiunile urbane.

Capacitatea armatei afgane de a păstra controlul asupra bazei aeriene de la Bagram va fi hotărâtoare în apărarea capitalei vecine şi în menţinerea presiunii asupra talibanilor.

Timp de decenii această bază a fost esenţială unei intervenţii americane în Afganistan, o ţară în care conflictul împotriva talibanilor şi aliaţilor lor din Al-Qaida a fost purtat cu ajutorul unor atacuri aeriene şi misiuni de aprovizionare de pe acest aeroport, potrivit Barrons.

Citește și: