Președintele SUA, Joe Biden, a declarat joi că "nu este inevitabil" că Afganistanul să cadă în mâinile talibanilor, într-un discurs dedicat retragerii finale a trupelor americane. Anterior, liderul de la Casa Albă afirmase că soldații americani se vor retrage până la 11 septembrie.

Joe BidenFoto: Michael Reynolds-Pool Via Cnp / Zuma Press / Profimedia Images

"Nu este inevitabil", a spus el ca răspuns la o întrebare despre o posibilă victorie a talibanilor, care intensifică ofensivele militare din țară.

Joe Biden a asigurat, de asemenea, că autoritățile afgane au „capacitatea” de a asigura continuitatea guvernului.

Preşedintele american a anunţat joi că misiunea militară a Statelor Unite în Afganistan 'va fi încheiată la 31' august, dând asigurări că americanii 'şi-au atins obiectivele' în această ţară, şi anume lupta împotriva ameninţării teroriste, transmit Reuters şi AFP. Statele Unite nu au intervenit în Afganistan acum 20 de ani 'pentru a construi o naţiune', a spus Biden, potrivit căruia aceasta este 'responsabilitatea' afganilor

Talibanii au lansat miercuri prima lor ofensivă împotriva unei capitale de provincie afgane, Qala-i-Naw, de la începutul campaniei lor împotriva forțelor afgane în mai, declanșată de retragerea trupelor americane din țară, acum aproape finalizată, potrivit AFP.

La câteva ore după ce armata SUA a anunțat că „peste 90%” și-a încheiat retragerea din Afganistan, talibanii, care din mai au confiscat marile zone rurale ale țării și s-au apropiat de mai multe orașe importante, au forțat intrarea în i-Naw, un oraș de aproximativ 75.000 de locuitori, capitala provinciei Badghis (nord-vest).

Serghei Lavrov: Situaţia din Afganistan se deteriorează rapid, Rusia este gata să-şi apere aliaţii regionali

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a declarat miercuri că situaţia din Afganistan are tendinţa să se deterioreze rapid şi a dat asigurări că Moscova este gata să-şi apere aliaţii regionali dacă va fi necesar, informează Reuters și Agerpres.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus luni omologului său tadjic Emomali Rahmon că Moscova va ajuta dacă va fi necesar fosta republică sovietică afectată de consecinţele retragerii forţelor NATO din ţara vecină Afganistan.

Peste 1.000 de militari afgani s-au retras și au fugit din nou peste graniță din fața trupelor talibane

Peste 1.000 de soldați afgani s-au retras și fugit duminică din țară în Tadjikistanul învecinat din fața înaintării trupelor talibane, relatează Insider, citând mai multe surse. „Talibanii au tăiat toate drumurile și acești oameni n-au avut unde să meargă decât să treacă granița”, a declarat un oficial afgan pentru Reuters.

Poliția de frontieră din Tadjikistan a anunțat într-un comunicat remis presei că 1.037 de militari afgani au trecut granița „pentru a-și salva viața”.