Talibanii au lansat miercuri prima lor ofensivă împotriva unei capitale de provincie afgane, Qala-i-Naw, de la începutul campaniei lor împotriva forțelor afgane în mai, declanșată de retragerea trupelor americane din țară, acum aproape finalizată, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

La câteva ore după ce armata SUA a anunțat că „peste 90%” și-a încheiat retragerea din Afganistan, talibanii, care din mai au confiscat marile zone rurale ale țării și s-au apropiat de mai multe orașe importante, au forțat intrarea în i-Naw, un oraș de aproximativ 75.000 de locuitori, capitala provinciei Badghis (nord-vest).

"Trebuie să recunoaștem, războiul se dezlănțuie și ne aflăm într-o situație militară foarte delicată", a admis ministrul afgan al apărării, Bismillah Mohammadi, la scurt timp. „Dar nu este prima dată când Afganistanul trece prin momente dificile” și „Vreau să vă liniștesc pe toți, forțele noastre naționale (...) își vor folosi toată puterea și resursele pentru a apăra patria și poporul nostru”, a spus el.

Cu pușcă de asalt pe umăr și cu pieptul acoperit cu încărcătoare, guvernatorul din Badghis, Hessamuddin Shams, a asigurat într-un videoclip postat pe Facebook că „toate forțele de securitate (...) apără orașul” și că „inamicul a suferit victime și a fost învins ”, în timp ce focurile de armă au continuat să răsune în spatele lui. La sfârșitul după-amiezii, ministerul apărării a declarat că talibanii „au suferit pierderi în încercarea lor eșuată de a captura Qala-i-Naw”.

Dar focurile de armă au continuat să fie auzite în părți ale orașului.

Dimineața însă, guvernatorul Shams a anunțat că „inamicul a intrat în oraș, toate districtele au căzut, iar luptele au început în oraș”.

Șeful Consiliului Provincial Badghis, Abdul Aziz Bek, a declarat miercuri pentru AFP că „noaptea trecută, oficialii serviciilor de securitate din provincie s-au predat talibanilor, iar aceștia din urmă s-au aflat în oraș dimineața (miercuri)”.

Membru al consiliului provincial Zia Gul Habibi a declarat miercuri după-amiază pentru AFP că „orașul nu va cădea” în mâinile talibanilor. "Dar talibanii sunt încă în interiorul orașului, iar avioanele și elicopterele lovesc pozițiile (lor)".

„Efect psihologic”

"Toată lumea a fost îngrozită dimineața când oamenii au auzit că talibanii au intrat în oraș (...) Am auzit rapid împușcături și explozii", a declarat pentru AFP Aziz Tawakoli, rezident în Qala-I-Naw.

„Acum exploziile se aud în depărtare, elicopterele și avioanele zboară peste oraș și uneori lovesc părți ale orașului”. Între timp, miercuri, delegațiile guvernului afgan și ale talibanilor s-au întâlnit la Teheran, a declarat ministerul iranian de externe, după luni de negocieri blocate în Qatar.

Peste 1.000 de militari afgani s-au retras și au fugit din nou peste graniță din fața trupelor talibane

Peste 1.000 de soldați afgani s-au retras și fugit duminică din țară în Tadjikistanul învecinat din fața înaintării trupelor talibane, relatează Insider, citând mai multe surse. „Talibanii au tăiat toate drumurile și acești oameni n-au avut unde să meargă decât să treacă granița”, a declarat un oficial afgan pentru Reuters.

Poliția de frontieră din Tadjikistan a anunțat într-un comunicat remis presei că 1.037 de militari afgani au trecut granița „pentru a-și salva viața”.