Intrarea navei de război britanice HMS Defender în ceea ce Moscova consideră a fi apele teritoriale rusești în apropierea peninsulei Crimeea, luna trecută, este genul de provocare care necesită un răspuns dur, a afirmat duminică președinția rusă, potrivit Reuters.

Dmitri PeskovFoto: Captura YouTube

Miercuri, președintele Vladimir Putin a spus că Rusia - care a tras tiruri de avertisment şi a lansat bombe în calea distrugătorului HMS Defender pentru a-l îndepărta din apele Mării Negre din largul Crimeii - ar fi putut scufunda nava britanică.

Moscova a respins dreptul navei HMS Defender de a traversa apele din apropierea Crimeii, lucru la care Londra a reacționat afirmând că este total îndreptăţită să facă acest lucru. Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014, însă majoritatea țărilor lumii o recunosc în continuare ca parte din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat duminică, într-o intervenţie la televiziunea de stat, că incidentul respectiv a fost o „provocare bine planificată” şi că reacţia lui Putin a indicat în mod clar că orice eventuală repetare va atrage după sine un răspuns pe măsură.

„Este evident că reacţia va fi bineînțeles dură”, a spus Peskov.

„SUA e în spatele provocării”

Secretarul de presă al Kremlinului a reiterat de asemenea acuzația lui Putin cum că Washingtonul și Londra au planificat acest episod împreună.

„Cred că serviciile noastre de informații știu desigur cine a luat acea decizie. Dar, bineînțeles, cred că esența unor astfel de operațiuni este planificată de toți aceiași mari tovarăși - cei de peste Ocean”, a spus Dmitri Peskov.

REFERINȚE