BBC a publicat joi imagini video cu incidentul în care a fost implicat un distrugător britanic în Marea Neagră după ce Rusia a anunțat vineri că a tras salve de avertisment asupra sa și a lansat bombe pe traiectoria de deplasare a navei.

HMS Defender in raza avioanelor de lupta rusestiFoto: MoD Russia / East2West News / Profimedia Images

Distrugătorul britanic HMS Defender a ridicat ancora din portul Odesa din sudul Ucrainei pentru a naviga către Georgia.

​Pentru a ajunge la țara din Caucaz nava a trecut prin sudul Peninsulei Crimeea pe care Rusia a anexat-o în 2014 într-o mutare care nu a fost recunoscută internațional, scrie BBC.

În timp ce Moscova pretinde că peninsula și apele care o înconjoară sunt teritoriu rusesc, Marea Britanie afirmă că HMS Defender trecea prin apele teritoriale ale Ucrainei printr-o rută de tranzit folosită în mod uzual și recunoscută la nivel internațional.

Jonathan Beale, corespondentul BBC pentru probleme de apărare, se afla la bordul HMS Defender cu un echipaj de filmare care a surprins momentele în care nava britanică a fost interceptată de forțele armate ale Rusiei.

Autoritățile britanice au minimalizat cu o zi în urmă incidentul, afirmând că rușii efectuau probabil exerciții de tir și că nu recunosc afirmația legată de lansarea unor bombe în calea navei, potrivit Reuters.

Rusia a publicat la rândul său imagini care arată HMS Defender în ținta avioanelor de luptă rusești.

REFERINȚĂ: