Un cardinal important se află în centrul unui proces financiar, fără precedent în Vatican. Sfântul Scaun a anunțat sâmbătă că a făcut o sesizare către instanța sa penală pentru zece persoane, inclusiv pentru influentul cardinal Angelo Becciu, implicat în finanțarea, prin intermediul oamenilor de afaceri italieni, într-o clădire dintr-un cartier de lux din Londra, potrivit AFP.

Cardinalul Giovanni Angelo Becciu alaturi de Papa FranciscFoto: Vandeville Eric / Abaca Press / Profimedia Images

Cardinalul Becciu, în vârstă de 73 de ani, care a fost un strâns colaborator al Papei, va apărea împreună cu colegii săi în fața instanței Sfântului Scaun din 27 iulie.

El este urmărit penal pentru delapidare, abuz de putere și falsificare în acest caz, ale cărui prime elemente au început să apară în presa italiană în septembrie 2020, când Papa Francisc îl demisese din funcțiile sale.

Într-o declarație publicată sâmbătă de anturajul său, cardinalul a spus că este „victima unei conspirații” și și-a clamat „inocența absolută”.

Angelo Becciu era numărul doi în Secretariatul de Stat, administrația centrală a Sfântului Scaun, când a început procesul de cumpărare a clădirii din Londra în 2014.

Apartamente de lux în Chelsea

Printre ceilalți inculpați, elvețianul René Brülhart, fost președinte al Autorității de Informații Financiare (AIF), administratorul financiar al Sfântului Scaun, trebuie să răspundă pentru abuz de putere.

Monseniorul Enrico Crasso, fostul manager al activelor Secretariatului de Stat, va fi judecat și pentru extorcare și abuz de putere, o reducere neașteptată de câteva sute de milioane de euro provenind în mare parte din „obolul Saint-Pierre”, cu alte cuvinte, donații de la persoane la Vatican.

Ceilalți implicați sunt Tommaso Di Ruzza, fost director al AIF, Cecilia Marogna, cunoscută sub numele de „Doamna cardinalului”, un tânăr consultant italian căruia i se încredințase o jumătate de milion de euro de către Secretariatul de stat pe un cont în Slovenia, investitorul Raffaele Mincione, avocatul Nicola Squillace, Fabrizio Tirabassi, fost înalt oficial laic al Vaticanului și Gianluigi Torzi, un broker arestat în luna mai a anului trecut la Londra.

Investiția din centrul scandalului este o clădire din elegantul cartier londonez Chelsea, pe bulevardul Sloane, 17.000 m2 transformați în cincizeci de apartamente de lux. O primă participare a fost făcută în proiect în 2014 prin intermediul unui fond luxemburghez administrat de holdingul Raffaele Mincione.

Gestiunea financiară ascunsă prin Elveția și Luxemburg a determinat Vaticanul patru ani mai târziu să pună capăt achiziționării întregii clădiri din Londra.

Prețul clădirii a fost mult supraevaluat. Cu alte investiții periculoase, daunele aduse Vaticanului s-ar ridica la câteva sute de milioane de euro, potrivit presei italiene.

Reforma financiară

În noiembrie 2019, Papa Francisc a admis în presă existența unui „scandal” de corupție în cadrul Vaticanului. „Am făcut lucruri care nu erau curate”, a regretat suveranul pontif.

Procesul clădirii londoneze „este direct legat de directivele și reforma Sfinției Sale Papa Francisc în favoarea transparenței și consolidării finanțelor Vaticanului”, a declarat sâmbătă Sfântul Scaun.

Papa Francisc a fost ales în 2013 pentru a aduce ordine în finanțele Vaticanului, o reformă dificilă care a întâmpinat rezistență în cadrul anumitor „dicasterii” (ministere) care gestionează fondurile într-o manieră foarte autonomă și nu foarte transparentă.

În 2017, el a menționat că „reformarea” Curiei Romane (guvernul Vaticanului) a însemnat „curățarea sfinxului egiptean cu o periuță de dinți”.

În acest scop, el a creat atotputernicul Secretariat pentru Economie în 2014, a curățat banca Vaticanului implicată în nenumărate scandaluri, unde 5.000 de conturi suspecte au fost închise în 2015, a supravegheat cererile de oferte pentru cheltuielile sale interne și a încredințat Administrației Patrimoniul Scaunului Apostolic (Apsa) gestionarea bugetelor numeroaselor administrații ale Vaticanului.