Ministrul Apărării din Olanda a declarat marți că avioane de vânătoare rusești au hărțuit săptămâna trecută în Marea Neagră o fregată a forțelor navale olandeze, simulând manevre de atac asupra sa și bruindu-i sistemele de comunicaţii, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acțiunile rusești au avut loc pe durata a cinci ore, în data de 24 iunie, și au încălcat drepturile de liberă utilizare a mării, a acuzat ministerul olandez.

Fregata, numită Evertsen, naviga împreună cu grupul naval Carrier Strike Group al Marii Britanii, care efectua la acel moment o acțiune de patrulare în zonă.

Ministrul olandez al Apărării, Ank Bijleveld-Schouten, a calificat acțiunea Rusiei drept „iresponsabilă”.

Fregata „Evertsen avea tot dreptul să navigheze acolo”, a transmis ea într-un comunicat. „Nu există nicio justificare pentru astfel de acte de agresiune, care cresc inutil riscul de accidente”, a adăugat ministrul.

Ea a precizat că Olanda va discuta despre acest incident cu Rusia la nivel diplomatic.

Incidentul are loc în contextul creșterii tensiunilor între NATO şi Rusia, care a afirmat săptămâna trecută că a tras tiruri de avertisment şi a lansat bombe în calea distrugătorului britanic HMS Defender pentru a-l îndepărta din largul Crimeii. Marea Britanie a respins versiunea incidentului prezentată de Moscova.

REFERINȚE