​Atacul comis vineri în oraşul german Würzburg de un somalez, care a ucis trei femei cu un cuţit, se înscrie într-un „probabil” context „islamist”, au anunțat marţi poliţia şi parchetul responsabile cu ancheta, transmit AFP și The Local, potrivit Agerpres.

Atac cu cutitul in WurzburgFoto: Karl-Josef Hildebrand / AFP / Profimedia Images

„Oficiul central bavarez împotriva extremismului şi terorismului a preluat ancheta dat fiind că un motiv islamist este probabil”, afirmă într-un comunicat comun parchetul şi poliţia landului Bavaria.

„Această teză se sprijină în prezent pe cele două strigăte de 'Allah Akbar' auzite de martori în timpul executării crimelor şi printr-o referinţă la 'jihad' făcută de suspect în timpul spitalizării sale într-o clinică din Würzburg după arestare”, precizează comunicatul.

Totuşi, parchetul federal antiterorist nu a fost sesizat în acest stadiu al anchetei.

„Până în prezent, nu au fost găsite asupra suspectului nicio dovadă de material de propagandă sau alte conţinuturi extremiste”, mai precizează comunicatul.

Ancheta se concentrează deocamdată pe analiza obiectelor, printre care două telefoane mobile, confiscate din apartamentul somalezului de 24 de ani sosit în Germania în 2015.

În discuţie se află şi sănătatea mintală a atacatorului. Somalezul, care deţinea permis de şedere în Germania, a avut de-a face de două ori de la începutul anului cu justiţia, care dispusese internarea sa într-un spital de psihiatrie.

Vineri, agresorul, cu picioarele goale şi înarmat cu cuţit de bucătărie cu lamă lungă, a atacat succesiv zece persoane, pe unele rănindu-le la cap şi gât, într-un magazin din Würzburg spre sfârşitul după-amiezii.

Trei femei au murit pe loc şi alte şase persoane, printre care un copil, au fost rănite grav, dat sunt acum în afara pericolului. O a şaptea victimă a fost rănită uşor.

Pe același subiect: