Maye, mama lui Elon Musk a postat o fotografie inedită cu magnatul Tesla și SpaceX pentru a marca a 50-a aniversare a miliardarului sud-african, relatează Sky News.

Elon MuskFoto: Hannibal Hanschke / AFP / Profimedia Images

Elon Musk, care s-a născut în orașul sud-african Pretoria în 1971, a devenit unul dintre cei mai bogați oameni din lume datorită creșterii vertiginoase ale acțiunilor Tesla, compania producătoare de mașini electrice pe care acesta o conduce.

Potrivit ultimelor estimări averea lui Musk se ridică la 184 de miliarde de dolari.

„La mulți ani @elonmusk. Îți mulțumesc pentru această zi minunată din urmă cu 50 de ani. Mi-ai adus bucurie extraordinară. Multă dragoste”, a scris Maye Musk pe Twitter, atașând și o fotografie cu acesta din perioada în care era bebeluș.

Fanii lui Musk de pe Twitter au sugerat ca acesta să profite de ocazie pentru a ridica prețul criptomonedei dogecoin la 0,5 dolari. Mai devreme în cursul acestui an moneda virtuală creată ca glumă în 2013 a cunoscut o creștere explozivă a prețului, mulțumită în parte și postărilor lui Musk despre ea de pe Twitter.

Musk a făcut primele milioane când și-a vândut compania de software Zip2 în 1999 și apoi peste 100 de milioane de dolari cu vânzarea PayPal către eBay în 2002. Musk era cel mai mare acționar al PayPal, cu puțin peste 11% din acțiuni.

Postările sale de pe Twitter i-au adus în mod repetat critici puternice dar și o legiune dedicată de fani.

Miliardar controversat

Anul trecut valoarea de piață a Tesla a cunoscut cea mai dramatică prăbușire din istoria companiei după ce Musk a scris pe platforma socială că prețul acțiunilor sale este prea ridicat.

În august 2018 acesta a anunțat pe Twitter că ar putea scoate Tesla de pe bursă, postare care a dus la o anchetă din partea Comisiei pentru Bursă și Valori Mobiliare din Statele Unite (SEC).

Musk a fost de acord să plătească o amendă de 20 de milioane de dolari, să se retragă pentru o perioadă de la conducerea Tesla și ca postările sale de pe Twitter să fie aprobate în prealabil de juriștii Tesla pentru ca ancheta să fie clasată pe cale amiabilă de SEC.

Însă comisia a acuzat Tesla luna aceasta că a încălcat înțelegerea prin nerespectarea angajamentului de a verifica în prealabil postările CEO-ului său.

Musk a fost de asemenea criticat după ce a afirmat că măsurile de carantină implementate pentru combaterea pandemiei de COVID-19 sunt „fasciste” și că „îi încarcerează cu forța pe oameni în casele lor”.

Una dintre cele mai controversate postări ale sale a venit în iulie 2018 când miliardarul l-a descris drept „un tip pedo” pe Vernon Unsworth, expertul britanic care a asistat autoritățile thailandeze în operațiunea de salvare a celor 12 copii și a antrenorului lor prinși într-o grotă la sfârșitul lunii iunie.

Unsworth l-a dat în judecată pe CEO-ul Tesla și SpaceX, avocații acestuia notând în plângerea depusă la o instanță din California că acesta s-a simțit „umilit și rușinat” din cauza postării lui Musk.

Avocații lui Musk au argumentat că afirmația a fost o glumă și nu o acuzație legitimă de pedofilie, câștigând procesul.

Unsworth atrăsese furia lui Musk după ce a declarat că tentativele acestuia de a ajuta cu operațiunile de salvare este „o manevră de PR”.

Miliardarul trimisese un minisubmarin la fața locului însă acesta nu a folosit de către salvatori, Unsworth afirmând că Musk ar trebui „să își bage submarinul unde doare”.

Citește și: