Echipele de salvare mobilizate pentru găsirea celor 12 copii și a antrenorului lor de fotbal captivi de șase zile într-o grotă inundată din Thailanda și-au reluat vineri căutările disperate, luptând împotriva inundațiilor provocate de ploile musonice, scrie AFP.

Intrarea in grota in care sunt prinsi copiiiFoto: Captura YouTube

Din cauza ploilor care cad de zile în provincia Chiang Rai, în nordul Thailandei, nivelul apei nu încetează să crească în grota, unde copiii cu vârste între 11 și 16 ani și antrenorul lor de 25 de ani sunt captivi de sâmbătă.

Șeful huntei militare thailandeze, generalul Prayut Chan-O-Cha, s-a deplasat la fața locului în cursul dimineții, pentru a supraveghea operațiunea de salvare, care mobilizează o mie de oameni, printre care militari americani și scafandri britanici.

După suspendarea operațiunilor scafandrilor joi, din cauza nivelului prea mare al apei - în ciuda pompelor instalate - căutările au fost reluate în cursul nopții.

"S-au scufundat timp de mai multe ore" în încercarea de a ajunge la locul unde grupul s-ar fi refugiat, după două camere inundate ale grotei, a declarat guvernatorul din Chiang Rai, Narongsak Osottanakorn.

Dar, la șase zile de la dispariție, șansele de supraviețuire se reduc sensibil.

În 2014, în Germania, un bărbat a fost salvat dintr-o grotă după 11 zile de căutări. În 2012, minerii din Peru au fost salvați după șapte zile sub pământ. În 2010, în Chile, minerii au rezistat 17 zile.

Dar aici chestiunea inundării grotelor și rarefierea pungilor de aer complică datele problemei.

Vineri, din Bangkok au fost aduse încă 40 de pompe de apă.

În paralel cu scafandrii, care încearcă să pătrundă prin intrarea principală a grotei, alte echipe încearcă să deschidă o cale de acces verticală în grotă, cu importante riscuri de prăbușiri.

Tinerii fotbaliști au intrat sămbătă seara în grota Tham Luang, situată în apropiere de granița cu Birmania și Laos, după un antrenament. Dr ploile musonice au blocat intrarea principală în această rețea subterană complexă și lungă de 10 kilometri, una dintre cele mai mari din Thailanda.

Accesul este interzis în sezonul ploios din cauza riscurilor importante de inundații.

Drama a stârnit o mare emoție în țară, cu apeluri la rugăciune, vineri, din partea minorității musulmane în această țară budistă.