Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că noua coaliţie formată pentru înlăturarea sa de la putere este rezultatul „celei mai mari fraude electorale” din istoria democraţiei, scrie News.ro citând Reuters. În schimb, liderul Yamina, Naftali Bennett, a afirmat, într-un discurs rostit duminică în Knesset, că în câteva zile va fi la conducere un nou guvern și i-a cerut lui Netanyahu să lase Israelul „să meargă înainte”.

Naftali BennettFoto: Menahem KAHANA / AFP / Profimedia

Netanyahu a făcut acuzaţia duminică, într-un moment în care şeful securităţii interne al Israelului a avertizat public în privinţa riscului violenţei politice.

Premierul şi-a concentrat acuzaţiile pe o promisiune de campanie încălcată de către politicianul care îl va înlocui ca prim-ministru, naţionalistul Naftali Bennett.

Acesta s-a angajat să nu se asocieze cu partide de stânga, centriste şi arabe, dar miercuri a anunţat împreună cu liderul de opoziţie Yair Lapid că au format o coaliţie de guvernământ cu facţiuni din întregul spectru politic.

În cadrul unui acord de rotaţie, Bennett va ocupa primul funcția de prim-ministru, urmat de Lapid. Nu a fost stabilită nicio dată pentru votul în parlament pentru aprobarea noului guvern, care urmează alegerilor neconcludente din 23 martie, dar se preconizează că va fi votat pe 14 iunie.

„Asistăm la cea mai mare fraudă electorală din istoria ţării, după părerea mea din istoria oricărei democraţii. De aceea, oamenii se simt înşelaţi în mod justificat şi răspund, nu trebuie să fie tăcuţi”, a spus Netanyahu în comentariile adresate parlamentarilor partidului său de dreapta Likud.

Remarcile au fost transmise în direct şi s-au referit la promisiunea de campanie a lui Bennett de a nu face echipă cu Lapid şi alţii.

Netanyahu, cel mai longeviv lider din Israel, este în funcţie din 2009, iar mandatul său a fost afectat de un proces de corupţie în curs, în care el neagă orice acţiune greşită.

Noul guvern pune capăt jocurilor politice de după alegeri - al patrulea scrutin din Israel din ultimii doi ani.

Benjamin Netanyahu: „Ne vom opune vehement înfiinţării acestui guvern periculos. Iar dacă va fi învestit, îl vom doborî foarte repede”

Netanyahu, în vârstă de 71 de ani, a reiterat afirmaţia potrivit căreia coaliţia Lapid-Bennett este o alianţă de stânga periculoasă.

„Acest guvern reprezintă un pericol pentru Israel într-o măsură pe care nu am mai văzut-o de mulţi ani”, a spus el.

„Noi, prietenii mei şi eu, în Likud, ne vom opune vehement înfiinţării acestui guvern periculos, de fraudă şi de prădare. Şi dacă, Doamne fereşte, este învestit, îl vom doborî foarte repede”.

Netanyahu a declarat că noua coaliţie diversificată din punct de vedere politic nu va putea rezista în faţa Statelor Unite, dacă Washingtonul se va întoarce la un acord nuclear cu Iranul şi nu se va ocupa cu forţă de militanţii Hamas din Gaza, care au angajat Israelul în 11 zile de lupte transfrontaliere, luna trecută.

El a criticat de asemenea Facebook şi Twitter, afirmând că cele două platforme de socializare, pe care le foloseşte pe scară largă, au blocat criticile legitime de dreapta contra coaliţiei Lapid-Bennett.

Netanyahu a declarat că Facebook a înlăturat o postare de dreapta care includea adresa unui parlamentar unde urma să aibă loc un protest. El a spus că o postare de stânga, care enumera aceeaşi adresă, dar care chema manifestanţii să sprijine parlamentarul, nu a fost eliminată.

„Este un caz ştiinţific, pur şi simplu ştiinţific, clinic, care dovedeşte o încercare de a bloca dreapta”, a spus Netanyahu.

Un purtător de cuvânt al Facebook a transmis: „Confidenţialitatea şi protecţia informaţiilor personale sunt importante pentru a ajuta oamenii să se simtă în siguranţă în serviciile noastre. Conform standardelor noastre comunitare globale, nu le permitem oamenilor să posteze informaţii personale sau confidenţiale despre alţii, inclusiv adresele şi numerele de telefon ale persoanelor, prin urmare eliminăm un astfel de conţinut odată ce ne dăm seama de acesta”.

Twitter nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Liderul Yamina, mesaj pentru Netanyahu: „Renunţă. Lasă ţara să meargă înainte”

Liderul Yamina, Naftali Bennett, a afirmat, într-un discurs duminică în Knesset, că în câteva zile va fi la conducere un nou guvern și i-a cerut lui Benjamin Netanyahu să lase Israelul „să meargă înainte”, relatează The Times of Israel, citat de News.ro.

„Nu va fi o catastrofă, un dezastru, ci ceva obişnuit şi de înţeles”, a spus Bennett. „Regimul în Israel nu este monarhie. Noul guvern va rezista. Moralul este bun şi există dorinţa de a începe treaba cât mai curând posibil”, a adăugat el.

Apoi, adresându-i-se lui Netanyahu, Bennett a spus: „Renunţă. Lasă ţara să meargă înainte”.

Miercuri, liderul partidului de centru Yesh Atid din Israel, Yair Lapid, l-a informat pe preşedintele Reuven Rivlin că a reuşit să formeze un guvern, dar că rămân încă dificultăţi de rezolvat, evoluţie care poate duce la încheierea prezenţei de 12 ani a lui Benjamin Netanyahu în fruntea guvernului.

Noul guvern ar urma să fie condus în următorii doi ani de Naftali Bennett, urmat de Lapid pentru alţi doi ani.

Cu toate acestea, există încă dificultăţi, în special cu parlamentarul alianţei de dreapta Yamina Nir Orbach, care ameninţă că va vota împotriva guvernului. Partidele au nevoie în prezent de toate voturile pentru a obţine aprobarea de schimbare a coaliţiei de guvernământ în Knesset. Există discuţii ca unii membri ai Listei Comune să ajute coaliţia să obţină votul Knessetului.

Citește pe acest subiect: