Partidul arab israelian Raam condus de islamistul Mansour Abbas anunțat miercuri seară că și-a oficializat sprijinul pentru proiectul coaliției anti-Netanyahu, eliminând astfel unul dintre ultimele obstacole în calea formării unui guvern în Israel, potrivit AFP.

Mansour AbbasFoto: The Jerusalem Post

Liderul opoziţiei din Israel, Yair Lapid, spune că nu mai există niciun obstacol în formarea guvernului.

Abbas "a semnat acordul de coaliție pentru a forma un guvern de unitate", a declarat biroul liderului opoziției Yaïr Lapid, care are timp încă până la ora 23.59 (20.59 GMT) pentru a aduna voturile necesare și a anunța președintele că a obținut suficient sprijin pentru a forma următorul guvern.

Liderul opoziţiei din Israel, Yair Lapid, s-a apropiat miercuri de debarcarea prim-ministrului Benjamin Netanyahu şi de formarea unui nou guvern după ce a fost de acord cu condiţiile puse de mai multe partide, inclusiv unul condus de ministrul apărării, Benny Gantz, transmite Reuters citată de Agerpres.

Aflat în funcţie de 12 ani, Netanyahu a fost adesea o figură polarizantă în ţară şi în străinătate. Încheierea mandatului său ar putea duce la suspendarea frământărilor politice interne, dar schimbările majore în politica externă a Israelului, aliat fidel al SUA, par mai puţin probabile.

Strategia lui Yair Lapid și Naftali Bennett

Yair Lapid, un centrist însărcinat cu formarea următoarei coaliţii de guvernare după ce conservatorul Netanyahu nu a reuşit să o facă în urma unor alegeri neconcludente la 23 martie, are termen până miercuri la miezul nopţii să prezinte o listă finală.

Lapid, fost prezentator TV şi autor în vârstă de 57 de ani, trebuie încă să ajungă la un acord cu partenerul său principal, naţionalistul Naftali Bennett, care ar servi ca primul premier în baza unei propuneri de rotaţie între cei doi.

Partidul Yesh Atid al lui Lapid şi cel centrist Albastru-Alb al lui Gantz au transmis într-un comunicat comun că "au fost de acord cu schiţa guvernului şi chestiunile de bază legate de consolidarea democraţiei şi societăţii israeliene".

Gantz va rămâne ministru al apărării în noul cabinet, au precizat partidele.

Netanyahu, în vârstă de 71 de ani, a încercat să-i discrediteze pe Bennett şi pe alţi doi responsabili de dreapta care negociază cu Lapid, spunând că pun în pericol securitatea Israelului - o aluzie la eforturile de a limita programul nuclear al Iranului şi de a gestiona legăturile cu palestinienii din ce în ce mai tensionate.

Nereuşind să formeze un nou guvern, liderul israelian cu cel mai lung mandat, ales prima dată prim-ministru acum un sfert de secol, spune că încă este capabil să creeze următorul cabinet.

De asemenea, s-a ajuns la acorduri şi cu partidul de stânga Meretz şi Partidul Laburist (centru-stânga), precum şi cu Yisrael Beitenu, formaţiunea naţionalistă a fostului ministru al apărării Avigdor Lieberman, a declarat un purtător de cuvânt al lui Lapid.