După doi ani de incertitudini, o nouă coaliție de guvernământ a fost formată și este pregătită să-l înlocuiască pe premierul Benjamin Netanyahu. Liderul opoziției Yair Lapid i-a informat oficial pe președintele Reuven Rivlin și pe președintele Knessetului, Yariv Levin, miercuri seara că poate forma guvernul, potrivit AFP și Jerusalem Post.

Yair LapidFoto: Hotnews

„Mă angajez față de dumneavoastră, domnule președinte, că acest guvern va lucra pentru a servi pe toți cetățenii Israelului, inclusiv cei care nu sunt membri ai acestuia, va respecta pe cei care se opun acestuia și va face tot ce îi stă în putință pentru a uni toate părțile israeliene din societate ", i-a transmis Yair Lapid președintelui Reuven Rivlin cu puțin înainte de miezul nopții.

Partidul arab israelian Raam condus de islamistul Mansour Abbas și-a oficializat sprijinul pentru proiectul coaliției anti-Netanyahu, eliminând astfel unul dintre ultimele obstacole în calea formării unui guvern în Israel, potrivit AFP.

Liderul Yamina, Naftali Bennett, președintele Opoziției Yair Lapid și Mansour Abbas (Ra'am -Lista Arabă Unită) au semnat miercuri seară un acord, fiind primul acord de coaliție semnat vreodată de un partid arab.

Abbas "a semnat acordul de coaliție pentru a forma un guvern de unitate", a declarat biroul liderului opoziției Yaïr Lapid, care avea timp până la ora 23.59 (20.59 GMT) pentru a aduna voturile necesare și a anunța președintele că a obținut suficient sprijin pentru a forma următorul guvern.

Liderul opoziţiei din Israel, Yair Lapid, s-a apropiat miercuri de debarcarea prim-ministrului Benjamin Netanyahu şi de formarea unui nou guvern după ce a fost de acord cu condiţiile puse de mai multe partide, inclusiv unul condus de ministrul apărării, Benny Gantz.

Aflat în funcţie de 12 ani, Netanyahu a fost adesea o figură polarizantă în ţară şi în străinătate. Încheierea mandatului său ar putea duce la suspendarea frământărilor politice interne, dar schimbările majore în politica externă a Israelului, aliat fidel al SUA, par mai puţin probabile.