Cu două zile înainte de termenul limită pentru formarea unui guvern, liderul opoziției israeliene Yair Lapid a declarat luni că există încă „multe obstacole” în calea înființării unei coaliții care l-ar putea împinge și mai mult în afara deciziei politice pe premierul Benjamin Netanyahu, potrivit AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: Rafael Ben-Ari / Alamy / Profimedia Images

Echipele centristului Lapid și dreapta radicală a lui Naftali Bennett continuă să negocieze condițiile unei alianțe periculoase pentru un „guvern al schimbării”, după 15 ani ai lui Netanyahu la putere, un record în Israel.

Yaïr Lapid are termen până miercuri 23:59 (20:59 GMT) pentru a anunța un acord. Dacă va reuși, va avea șapte zile pentru a împărți portofoliile și pentru a obține un vot de încredere din partea Parlamentului.

Luni, Lapid a fost precaut: „până la formarea guvernului există încă multe obstacole, este probabil primul nostru test”.

"Într-o săptămână, statul Israel se poate regăsi într-o nouă eră", a spus el membrilor partidului său și reporterilor din Parlamentul din Ierusalim.

Șansele lui Yair Lapidde a forma un nou guvern stau în mare parte în mâna lui Naftali Bennet

După un armistițiu observat în negocierile politice din Israel în cele 11 zile (10-21 mai) de război dintre Israel și Hamasul palestinian, liderul partidului de extremă dreapta Yamina, Naftali Bennett, și-a exprimat duminică sprijinul crucial pentru o coaliție pentru a-l înlătura pe premierul Benjamin Netanyahu, în ceea ce ar fi sfârșitul unei ere politice. Decizia lui Bennett i-ar permite șefului opoziției Yair Lapid să reunească o coaliție de partide de dreapta, centriste și de stânga și să-i provoace lui Netanyahu prima înfrângere electorală din 1999, relatează Reuters și AFP.

Șansele de succes, respectiv de a forma un guvern, ale lui Lapid stau în mare parte în mâna lui Bennet, un fost șef al Apărării al cărui partid a obținut șase locuri în parlamentul de 120 de membri. Aceste șase locuri sunt de ajuns pentru a-i oferi lui Lapid majoritate.

În cadrul unui posibil acord de partajare a puterii, Bennett l-ar înlocui pe Netanyahu, șeful partidului Likud, în vârstă de 71 de ani, în calitate de prim-ministru și, mai târziu, îi va da locul centristului Lapid într-un acord de rotație.

Benjamin Netanyahu mai speră că poate păstra puterea

Netanyahu spune că un guvern de dreapta încă mai este posibil, iar un guvern cu Lapid și Bennet va slăbă Israelul. O coaliție de opoziție va fi ”un pericol pentru securitatea” de stat. Palestinienii, pe de altă parte, spun că un guvern Bennet-Lapid va fi de extremă dreapta și nu va fi diferit de cel al lui Netanyahu.

La începutul lunii mai, Yair Lapid a primit misiunea președintelui Reuven Rivlin de a obține o majoritate pentru a scoate Israelul din criză politică in care se află de doi ani, cea mai lungă din istoria țării.