​Belarusul a acuzat miercuri Franța de „piraterie aeriană” pentru că a refuzat intrarea în spațiul său aerian a unui avion belarus care efectua o cursă Minsk-Barcelona, forțându-l să facă cale întoarsă, relatează AFP.

Aleksandr LukasenkoFoto: Belarus1 TV / East2West News / Profimedia

„Este un fapt absolut scandalos și un act imoral. Sincer, este practic piraterie aeriană”, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al diplomației belaruse, Anatoli Glaz.

Miercuri, un zbor Minsk-Barcelona al companiei naționale Belavia a fost nevoit să facă cale întoarsă la câteva minute după ce a decolat, chiar înainte de a intra în spațiul aerian polonez.

Potrivit Belavia, „cu trei minute înainte de decolare, autoritățile aeronautice franceze au dezactivat planul de zbor fără a atenționa compania aeriană”, care a aflat acest lucru de la controlorii de trafic polonezi.

Dispecerii de zbor francezi au „invocat un ordin verbal al prim-ministrului francez”, a mai susținut Belavia într-un comunicat.

„Completa desconsiderare a intereselor persoanelor aflate la bord, a siguranței lor, este pur și simplu stupefiantă”, a adăugat Anatoli Glaz, asigurând că marea parte a pasagerilor erau cetățeni UE și denunțând „o încălcare directă a normelor de drept internațional”.

Acest incident vine la trei zile după deturnarea către Minsk a unui avion de linie ce efectua o cursă Atena-Vilnius și la bordul căruia se afla un opozant belarus, Roman Protasevici, și iubita sa, care au fost arestați pe aeroport, acțiune ce a provocat o avalanșă de condamnări din partea statelor occidentale și noi sancțiuni din partea UE.

Ca măsură de represalii față de arestarea opozantului belarus, Uniunea Europeană a luat decizia luni să își închidă spațiul său aerian pentru Belarus, însă decizia finală revine fiecărei țări UE.

Polonia a interzis miercuri seară accesul avioanelor din Belarus în spaţiul său aerian.

Citește și: