Polițistul Derek Chauvin a fost condamnat marți pentru asasinarea afro-americanului George Floyd, în urma unui proces care a încheiat un caz răsunător care a lăsat o amprentă profundă asupra Americii ilustrând diviziunile rasiale din țară, potrivit AFP.

Derek Chauvin, in arestFoto: MN Dept. of Corrections/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Cei 12 jurați - șapte femei și cinci bărbați - de diferite origini etnice, care deliberaseră de luni la tribunalul din Minneapolis, l-au declarat vinovat pe Derek Chauvin pentru cele trei capete de acuzare: crimă de gradul doi, crimă de gradul trei şi omor prin imprudenţă.

Pedeapsa maximă pe care o poate primi pentru crimă de gradul doi este de cel mult 40 de ani de închisoare, pentru celelalte fapte pedepsele fiind de 25 şi de 10 ani.

Polițistul de 45 de ani, încătușat, a fost dus imediat în arest. Anunțarea verdictului a stârnit o explozie de bucurie în instanță.

"Vinovat! Justiția obținută prin durere a fost în cele din urmă returnată familiei lui George Floyd. Acest verdict este un moment decisiv în istorie", a răspuns Ben Crump, avocat al familiei lui George Floyd, care a murit pe 25 mai 2020.

Familia lui Floyd a dat publicităţii un comunicat în care afirmă că decizia este importantă pentru întreaga ţară şi chiar pentru întreaga lume şi că Justiţia pentru America oamenilor de culoare este justiţie pentru întreaga Americă. ”Dar lucrurile nu se termină aici. Nu am uitat că şi ceilalţi trei poliţişti responsabili pentru moartea lui George Floyd trebuie să dea socoteală pentru faptele lor”, a transmis familia lui Floyd, potrivit News.ro.

Moartea lui George Floyd, sufocat de presiunea genunchiului lui Derek Chauvin timp de mai bine de nouă minute, a șocat opinia publică americană și dincolo de granițele Statelor Unite, declanșând demonstrații gigantice împotriva rasismului și a brutalității poliției.

Prin urmare, acest proces aflat sub tensiune foarte mare devenise emblematic, făcând ca președintele Joe Biden să se antepronunțe cu câteva ore înainte de verdict, considerând că dovezile împotriva lui Derek Chauvin erau „copleșitoare”.

Scurt istoric:

Chauvin, un fost ofițer de poliție din Minneapolis, în vârstă de 45 de ani, a pledat nevinovat de acuzațiile de crimă, omucidere și violență intenționată care au dus la moartea lui George Floyd. El se confruntă cu o posibilă pedeapsa de până la 40 de ani de închisoare.

  • Apărare: În pledoaria finală a apărării, avocatul polițistului Derek Chauvin a cerut achitarea clientului său, spunând că procuratura nu a furnizat dovezi irefutabile ale vinovăției sale.
  • Acuzare: Moartea lui George Floyd sub genunchiul lui Derek Chauvin a fost „o crimă” și nu o arestare greșită, a declarat luni procurorul.

Moartea lui George Floyd a survenit din cauza „nivelurilor scăzute de oxigen” după o combinație de acțiuni ale poliției care l-au imobilizat timp de aproape zece minute, a declarat joi un expert la procesul polițistului Derek Chauvin, care a abordat problema centrală a cauzelor morții afro-americanului, potrivit AFP.

Derek Chauvin, în vârstă de 45 de ani, este acuzat că l-a ucis pe George Floyd pe 25 mai 2020, în timp ce l-a imobilizat pe acesta cu genunchiul pe gât, în timp ce acesta își pierdea treptat cunoștința, o dramă care a stârnit un val istoric de furie împotriva rasismului și a violenței poliției în Statele Unite.

George Floyd strigase în repetate rânduri „Nu pot respira” poliției care îl ținea întins cu fața în jos pe asfalt, cu mâinile încătușate la spate, punând presiune pe spate, gât și coaste. Potrivit lui Martin Tobin, un pneumolog chemat să depună mărturie de către acuzare, această combinație de factori a dus la moartea sa, prins între forța poliției și sol.