​Procesul uciderii afro-americanului George Floyd se apropie de sfârșit după ce luni juriul s-a retras pentru a delibera, verdictul fiind amplu discutat în în Statele Unite pe fondul temerilor că o posibilă achitare ar putea declanșa noi proteste violente.

Manifestatii in MinneapolisFoto: Chris Tuite-ImageSPACE / The Mega Agency / Profimedia

„Trebuie să fiți absolut imparțiali”, le-a spus judecătorul Peter Cahill juraților, îndemnându-i să „examineze dovezile, să le cântărească și să aplice legea”.

Chauvin, un fost ofițer de poliție din Minneapolis, în vârstă de 45 de ani, a pledat nevinovat de acuzațiile de crimă, omucidere și violență intenționată care au dus la moartea lui George Floyd. El se confruntă cu o posibilă pedeapsa de până la 40 de ani de închisoare.

Uite o compilație video cu cele mai interesante și emblematice momente ale procesului:

Tensiunile au crescut în Minneapolis încă de săptămâna trecută după ce Daunte Wright, un afro-american în vârstă de 20 de ani, a fost ucis de către poliția din acest oraș, incident care a amintit de moartea lui Floyd chiar în timpul desfășurării procesului ofițerului pus sub acuzare pentru uciderea sa.

Ample manifestații au avut loc încă de la începutul procesului însă moartea lui Wright a dus la noi violențe și jafuri, existând temeri că un verdict de achitare a lui Derek Chauvin ar putea declanșa un nou val de proteste violente în SUA precum cele din vara anului trecut.

REFERINȚE: