Derek Chauvin, polițistul pus sub acuzare pentru uciderea afro-americanului George Floyd, a invocat miercuri al V-lea Amendament al Constituției SUA care îi garantează dreptul de a păstra tăcerea în timpul procesului său, relatează CNN.

Derek Chauvin (dreapta)Foto: Pool Video Via Court Tv-Ny Times / Zuma Press / Profimedia

Vorbind într-un microfon înainte ca juriul să fie așezat în sala de proces, fostul polițist a declarat că decizia de a nu depune mărturie îi aparține.

Întrebările pe care i le-a pus avocatul său Eric Nelson sugerează că subiectul a fost unul dezbătut aprins de echipa sa de apărare.

„Ar fi puțin spus că te-am sfătuit și am tot vorbit despre asta, nu?”, l-a întrebat Nelson pe clientul său.

„Da, ar fi”, a răspuns Chauvin

Avocatul a lăsat de înțeles anterior că este pregătit să mai cheme un martor joi dar este așteptat ca acesta să își închidă pledoaria acum.

Echipa de apărare a fostului polițist a convocat 7 martori în tentativa lor de a obține achitarea lui Chauvin pentru uciderea lui George Floyd în luna mai a anului trecut, incident ce a declanșat ample proteste în SUA și manifestații de solidaritate în întreaga lume.

Un expert în uzul de forță a depus mărturie marți, afirmând că că acțiunea fostului ofițer de a-l ține la pământ pe Floyd a fost „justificată”.

Miercuri, un medic legist a declarat că motivul morții afro-americanului „nu a fost stabilit”, afirmând că problemele cardiace ale acestuia ar fi cea mai probabilă cauză a decesului.

„După părerea mea domnul Floyd a suferit o aritmie cardiacă subită sau o aritmie cardiacă datorată de ateroscleroza și hipertensiunii sale...în timpul imobilizării sale de către poliție”, a afirmat dr. David Flowler.

Acesta a prezentat și un argument nou potrivit căruia monoxidul de carbon emis de mașina de poliție aflată la fața locului ar fi putut contribui la moartea lui Floyd, o teorie despre care a admis că nu o poate susține cu date sau rezultate ale unor teste.

Alți martori ai apărării au depus mărturie cu privire la consumul de droguri al afro-americanului, în special înainte de arestarea sa din luna mai a anului trecut, acesta înghițind opioide în timp ce poliția s-a apropiat de vehiculul său.

Martorii au sprijinit principalele trei argumente ale avocaților lui Chauvin: că Floyd a murit din cauza unor probleme cu drogurile și de sănătate, că uzul de forță exercitat de Chauvin a fost urât dar adecvat și că mulțimea strânsă în jurul polițiștilor în timpul arestării i-a distras atenția ofițerului.

Procurorii și-au încheiat pledoaria marți după ce au convocat 38 de martori în decurs de 11 zile. Acuzarea a încercat să demonstreze că fostul polițist a făcut uz de forță excesivă și nerezonabilă când a îngenuncheat pe gâtul și spatele lui Floyd timp de 9 minute și 29 de secunde.

Cazul procurorilor s-a bazat puternic pe înregistrările video cu acțiunile lui Chauvin, analize ale unor experți în practicile forțelor de ordine care au criticat acțiunile fostului ofițer și mărturiilor medicale potrivit cărora Floyd a murit din cauza imobilizării.

Chauvin, în vârstă de 45 de ani, a pledat nevinovat la toate capetele de acuzare ce i s-au adus.

Citește și: