Membrii juriului din procesul lui Derek Chauvin s-au retras luni pentru a delibera cu ușile închise cu privire la responsabilitatea polițistului alb în moartea lui George Floyd, potrivit AFP.

Derek Chauvin (dreapta)Foto: Pool Video Via Court Tv-Ny Times / Zuma Press / Profimedia

„Trebuie să fiți absolut imparțiali”, le-a spus judecătorul Peter Cahill, îndemnându-i să „examineze dovezile, să le cântărească și să aplice legea”.

Chauvin, un fost ofițer de poliție din Minneapolis, în vârstă de 45 de ani, a pledat nevinovat de acuzațiile de crimă, omucidere și violență intenționată care au dus la moartea lui George Floyd. El se confruntă cu o posibilă pedeapsa de până la 40 de ani de închisoare.

  • Apărare: În pledoaria finală a apărării, avocatul polițistului Derek Chauvin a cerut achitarea clientului său, spunând că procuratura nu a furnizat dovezi irefutabile ale vinovăției sale.
  • Acuzare: Moartea lui George Floyd sub genunchiul lui Derek Chauvin a fost „o crimă” și nu o arestare greșită, a declarat luni procurorul.

Moartea lui George Floyd a survenit din cauza „nivelurilor scăzute de oxigen” după o combinație de acțiuni ale poliției care l-au imobilizat timp de aproape zece minute, a declarat joi un expert la procesul polițistului Derek Chauvin, care a abordat problema centrală a cauzelor morții afro-americanului, potrivit AFP.

Derek Chauvin, în vârstă de 45 de ani, este acuzat că l-a ucis pe George Floyd pe 25 mai 2020, în timp ce l-a imobilizat pe acesta cu genunchiul pe gât, în timp ce acesta își pierdea treptat cunoștința, o dramă care a stârnit un val istoric de furie împotriva rasismului și a violenței poliției în Statele Unite.

George Floyd strigase în repetate rânduri „Nu pot respira” poliției care îl ținea întins cu fața în jos pe asfalt, cu mâinile încătușate la spate, punând presiune pe spate, gât și coaste. Potrivit lui Martin Tobin, un pneumolog chemat să depună mărturie de către acuzare, această combinație de factori a dus la moartea sa, prins între forța poliției și sol.

„Cu fiecare respirație, trebuie să lupte împotriva asfaltului, trebuie să lupte cu nivelul scăzut de aer pe care îl aspiră încercând să ridice genunchii polițiștilor” care își apasă mâinile pe cutia toracică, a explicat juraților pneumologul, folosind fotografii și schițe.

Moartea lui George Floyd s-a datorat „unui nivel scăzut de oxigen” cauzat de dificultăți în respirație, „care i-a afectat creierul și a provocat o aritmie care a provocat insuficiență cardiacă”, a spus dr. Tobin. El susține astfel teza acuzării, potrivit căreia George Floyd a fost sufocat de presiunea exercitată de Derek Chauvin, în timp ce autopsia a constatat doar un stop cardiac.