Președintele SUA, Joe Biden, a declarat marți că dovezile din proces privind responsabilitatea unui ofițer de poliție alb în moartea lui George Floyd au fost „copleșitoare”, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: Captura YouTube

"Mă rog ca verdictul să fie corect. În opinia mea, este copleșitor. Nu aș spune asta dacă juriul nu s-ar fi retras la deliberare", a spus el din Biroul Oval.

"Am ajuns să cunosc familia lui George (...). Este o familie bună", a adăugat el, evocând "angoasa" de a aștepta decizia juriului pentru aceasta din urmă.

Chauvin, un fost ofițer de poliție din Minneapolis, în vârstă de 45 de ani, a pledat nevinovat de acuzațiile de crimă, omucidere și violență intenționată care au dus la moartea lui George Floyd. El se confruntă cu o posibilă pedeapsa de până la 40 de ani de închisoare.

  • Apărare: În pledoaria finală a apărării, avocatul polițistului Derek Chauvin a cerut achitarea clientului său, spunând că procuratura nu a furnizat dovezi irefutabile ale vinovăției sale.
  • Acuzare: Moartea lui George Floyd sub genunchiul lui Derek Chauvin a fost „o crimă” și nu o arestare greșită, a declarat luni procurorul.

Moartea lui George Floyd a survenit din cauza „nivelurilor scăzute de oxigen” după o combinație de acțiuni ale poliției care l-au imobilizat timp de aproape zece minute, a declarat joi un expert la procesul polițistului Derek Chauvin, care a abordat problema centrală a cauzelor morții afro-americanului, potrivit AFP.

Derek Chauvin, în vârstă de 45 de ani, este acuzat că l-a ucis pe George Floyd pe 25 mai 2020, în timp ce l-a imobilizat pe acesta cu genunchiul pe gât, în timp ce acesta își pierdea treptat cunoștința, o dramă care a stârnit un val istoric de furie împotriva rasismului și a violenței poliției în Statele Unite.

George Floyd strigase în repetate rânduri „Nu pot respira” poliției care îl ținea întins cu fața în jos pe asfalt, cu mâinile încătușate la spate, punând presiune pe spate, gât și coaste. Potrivit lui Martin Tobin, un pneumolog chemat să depună mărturie de către acuzare, această combinație de factori a dus la moartea sa, prins între forța poliției și sol.