Valuri de migranți au început să sosească la granița sudică a Statelor Unite după ce președintele american Joe Biden a semnat mai multe ordine executive care au anulat politicile de „zero toleranță” privind imigrația ilegală ale lui Donald Trump, relatează Newsweek.

Migranti la granita sudica a SUAFoto: Guillermo Arias / AFP / Profimedia Images

Înregistrări video filmate luni la punctul de trecere San Ysidro din Tijuana îi arată pe unii dintre migranți care poartă tricouri pe care scrie „Biden te rugăm lasă-ne înăuntru”. Deși nu este clar de unde au obținut migranții tricourile, unele similare sunt vândute pe mai multe site-uri web.

Guvernatorul republican al Texasului, Greg Abbott, a mobilizat Garda Texană, o organizație militară a statului, pentru a combate eventualele activități ale cartelurilor mexicane și traficul de persoane.

Confruntarea va testa determinarea președintelui Biden tocmai când acesta și Congresul controlat de democrați se pregătesc să introducă o legislație care să aducă reforme masive sistemului de imigrație american.

Însă înainte ca Biden să își onoreze una dintre promisiunile cheie ale campaniei prezidențiale, acesta va trebui să abordeze tensiunile tot mai mari dintre imigranți și liderii statelor din sudul țării.

„Astăzi m-am întâlnit cu ofițeri ai Serviciului de Patrulare a Frontierei”, a scris marți pe Twitter guvernatorul Greg Abbott, relatând că „anul trecut aceștia au reținut 90.000 de persoane care traversau graniția ilegal în RGV (Rio Grand Valley). Anul acesta numărul a depășit deja 100.000”.

Abbott a pus creșterea numărului de migranți pe seama anulării politicii „Rămâneți în Mexic” a lui Trump, aceasta impunându-le migranților care cer azil să rămână la graniță în Mexic până când solicitările lor vor fi analizate în instanță.

SUA se confruntă de regulă anual cu o creștere a numărului de migranți sosiți primăvara la granița sa sudică după încălzirea vremii. Majoritatea acestora sunt tineri sau familii care încearcă să scape de sărăcie și violențele din America Centrală și de Sud.

Citește și: