Prima doamnă americană Jill Biden va participa la eforturile guvernului soțului ei de a reuni familiile de migranți separați de administrația lui Donald Trump, a declarat vineri Casa Albă, potrivit AFP.

Joe si Jill BidenFoto: Captura YouTube

În conformitate cu una dintre promisiunile sale de campanie, președintele democrat Joe Biden intenționează să anunțe marți „lansarea unui grup de lucru pentru reunificarea familiilor și copiilor migranți”, a declarat purtătorul de cuvânt al acestuia, Jen Psaki, în cadrul unei conferințe de presă.

„Soția sa, Dr. Biden, va fi implicată și investită personal” în această echipă plasată sub conducerea lui Alejandro Mayorkas, care trebuie confirmat luni de Senat ca ministru al securității interne, a adăugat ea.

Jill Biden, în vârstă de 69 de ani, are un doctorat în educație și intenționează să continue să predea la o universitate lângă Washington.

În decembrie, ea a vizitat o tabără de migranți în Mexic, lângă granița cu Texas. „Suntem o națiune primitoare, dar acesta nu este mesajul pe care îl trimitem”, s-a plâns atunci.

Tonul său contrastează cu cel al Melaniei Trump, soția fostului președinte, care a vizitat copiii migranți în 2018 cu o jachetă imprimată cu cuvintele „Chiar nu-mi pasă..dar vouă?”. Melania a justificat ulterior gafa spunând că era un mesaj adresat mass-media.

În acel an, guvernul lui Donald Trump a decretat o politică de „toleranță zero” la granița cu Mexicul, care a dus la separarea a sute de familii.

Tragediile trăite de copii stârniseră un strigăt chiar în rândurile republicanilor și miliardarul ordonase în iunie să pună capăt acesteia, un judecător impunând la rândul său reunificarea familiilor despărțite.

Autoritățile au identificat apoi puțin peste 2.700 de copii care să se reunească cu părinții lor.

Dar părinții a 611 copii separați când au intrat în Statele Unite nu au fost găsiți, potrivit puternicei asociații pentru drepturile civile ACLU.

Și majoritatea părinților deportați rămân blocați în țările lor de origine, departe de copiii lor, a spus ea, cerând guvernului democrat să le permită să se întoarcă legal în Statele Unite.