Vicepreședintele american Mike Pence s-a opus cererilor de a invoca al 25-lea Amendament al constituției americane pentru a-l înlătura pe președintele Donald Trump din funcție, potrivit mai multor surse citate de The Hill.

HotNews.roFoto: Hotnews

Informația a fost dezvăluită pentru prima dată de Business Insider, jurnaliștii de la această publicație citând mai mulți consilieri ai lui Pence care afirmă că vicepreședintele nu va susține o asemenea mutare.

Un număr de legiuitori democrați și republicani i-au cerut lui Pence să invoce al 25-lea Amendament pentru a-l înlătura din funcție pe președintele republican după ce susținătorii săi au luat cu asalt clădirea Capitoliului miercuri.

Printre congresmenii care vor înlăturarea lui Trump înainte de încheierea mandatului acestuia peste mai puțin de două săptămâni se numără și președintele democrat al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și Chuck Schumer, liderul senatorilor democrați.

Al 25-lea Amendament, adăugat în 1967 Constituției Statelor Unite asigură că guvernul își va putea continua activitatea dacă un președinte în exercițiu este considerat „inapt” să își îndeplinească sarcinile.

O majoritate a miniștrilor cabinetului lui Trump și Pence ar trebui să voteze că președintele republican este inapot pentru a-l înlătura.

„Nu se va întâmpla”, a afirmat un republican apropiat de Pence când a fost întrebat de cererile tot mai numeroase de a-l înlătura din funcție pe Trump, potrivit Insider.

Ulterior informația a fost confirmată și de New York Times care a dezvăluit că o persoană apropiată de vicepreședintele american a relatat că acesta se opune invocării amendamentului cu mai puțin de două săptămâni până la inaugurarea președintelui ales Joe Biden.

Un membru important al Partidului Republican le-a spus celor de la NYT că decizia lui Pence de a nu invoca amendamentul este susținută de mai mulți membri ai cabinetului care cred că acest lucru doar va cauza mai multă instabilitate la Washington.

Potrivit Insider, echipa vicepreședintelui a analizat și repercursiunile politice pe care înlăturarea lui Trump le va avea pentru aspirațiile politice ale lui Pence care își dorește să candideze la președinție în 2024.

Președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a afirmat joi că dacă Pence nu va invoca al 25-lea Amendament va lua imediat măsuri pentru a-l pune sub acuzare pentru a doua oară pe Trump.

În Congres a început deja să circule un proiect al textului de punere sub acuzare, democrații intenționând să îl acuze pe Trump de două infracțiuni. Primul articol îl acuză pe Trump de abuz de putere datorită tentativei de a răsturna rezultatul alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie.

Mai exact, acuzația face referire la un apel telefonic publicat de Washington Post în care Trump a făcut presiuni asupra celui mai înalt oficial electoral din statul Georgia, secretarul de stat Brad Raffensberger, să „găsească” peste 11.000 de voturi care să-l ajute să câștige statul respectiv.

Al doilea capăt de acuzare afirmă că președintele a făcut abuz de putere prin incitare la violență împotriva Congresului și de „tentativă de lovitură de stat” în timpul zilei de miercuri când cele două camere ale legislativului american s-au reunit pentru a valida victoria lui Joe Biden.

Citește și: